Heeft u een vraag?

2016-2017 | Groep 1/2 A/B/C

2016-2017

Dit schooljaar zijn er opnieuw 3 kleutergroepen.

Groep 1/2a

Juf Sita staat de hele week voor deze groep.

Groep 1/2b

Juf Mirjam en juf Joy staan voor deze groep.

Groep 1/2c

Juf Sanne en juf Janneke staan voor deze groep.

Klankgebaren

In de kleuterklassen maken we gebruik van klankgebaren. Klik hieronder op de video's om te zien hoe deze gebaren eruit zien. Leuk om thuis te oefenen met uw kind!

De letters a tot en met g

De letters h tot en met n

De letters o tot en met z

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

21-07-17

 • In de speeltuin met juffendag was een groot succes. We hebben het enorm getroffen met het weer.  De kinderen konden heerlijk spelen. We hebben genoten en zijn ontzettend verwend.
 • Wat een super avond in de Lawei. De kinderen hebben zo hun best gedaan en ons een geweldige avond bezorgd. Wij zijn super trots op ze allemaal. Wat een talent in de kleutergroepen
 • Het schooljaar zit er op . We hebben ontzettend veel plezier gehad en veel geleerd. 
 • We zijn naar het Ot en Sien museum geweest. Ook hebben we een prachtige voorstelling van Tryater gezien in de Lawei. 
 • Altijd konden we weer een beroep op jullie doen voor hulp. Dus voor alle hulp willen we jullie ontzettend bedanken. We hopen ook komend schooljaar weer een beroep op jullie te kunnen te doen.

28-06-17

 • De komende tijd werken we over de zomer en natuurlijk oefenen we voor de musical in De Lawei. De kennismakingsochtend in De Lawei was erg nuttig. De kinderen hebben een idee waar ze optreden en hoe alles er uit ziet. 
 • De juffendag is een week uitgesteld vanwege het slechte weer en wordt nu donderdag 6 juli.
 • De laatste weken komen kinderen van groep 8 gezelschapspelletjes spelen met de kleuters.

19-05-17

 • Wat hadden we een fantastisch schoolreisje in Bakkeveen. De weergoden hadden het goed met ons voor. De kinderen hebben zich prima vermaakt in het doolhofpark en op de zandvlakte. Tijdens de speurtocht waren er allerlei opdrachten te doen. We hebben gezellig gepicknickt, heerlijk biologisch fruit van de frambozenboerderij. Alle ouders die mee geweest zijn: nogmaals bedankt voor de begeleiding en het rijden.

 • Woensdag 31 mei gaan alle kleutergroepen een bezoekje aan de Lawei brengen voor een rondleiding. Wie kan ons heen en terug rijden? 1/2 a om 8.30 vertrek, groep 1/2 b 9.15 vertrek, groep 1/2c 10.00 vertrek. De rondleiding duurt ongeveer 45 min. Er komt nog een oproep via Digiduif om je aan te melden. 

 • Wie nog kinderen weet die komend schooljaar 4 worden, wilt u deze z.s.m. inschrijven? Dan kunnen we daar rekening mee houden. 

07-04-17

 • Een aantal weken hebben de leerlingen van groep 8 prentenboeken voorgelezen aan onze kleuters. Wij vonden dit voor zowel groep 8 als groep een waardevolle activiteit.

 • Op 11 mei gaan we op schoolreis naar Bakkeveen. Via digiduif heeft u al bericht hierover gehad. U kunt zich nog steeds opgeven om te rijden en tevens bent u dan ook begeleider van een groepje. We hebben er erg veel zin in.
 • De komende weken zijn we lekker in Paassfeer. Twee moeders hebben ons voorzien van Paastakken. Onze dank hiervoor.
 • Vorige week maandag zijn we naar de voorstelling geweest in de Lawei. Het was een prachtige middag. De kinderen waren geboeid tot aan het eind.De voorstelling was in het Fries  en van Tryater. Alle ouders die hebben gezorgd voor het vervoer. Onze dank hiervoor.
 • Donderdagochtend hadden we nog een voorstelling van de Naturij over Frederick de Muis. De kinderen mochten op het veldje bij school van alles zoeken en dit was ook zeer geslaagd. 

10-03-17

 • Op 27 februari hebben we in het speellokaal een kennismakingsles gehad en op 27 maart gaan we naar de voorstelling “It knisperende pudsje” in de Lawei. Alle groepen hebben nog niet genoeg vervoer dus geef u op. 
 • Verder werken we over meten/meetkunde en bouwen. Op 22 maart is er een Open dag en kunt u alles komen bewonderen.
 • Op 14 maart werken we met een techniekcircuit. Ook hier kunnen we nog hulp gebruiken. (13.15-15.15 uur).

03-02-17

 • De afgelopen weken hebben we gewerkt over het Schatkisthema 'Kikker in de kou'. Het kwam heel mooi uit, want het was ook echt heel erg koud weer, met sneeuw en ijs. We hebben van elke klas een foto in 'Frozenlandschap' gemaakt.

 • Nu werken we nog door over Kikker, want er zijn  nog heel veel andere leuke boeken over Kikker en z'n vriendjes.
 • Misschien hebben de kinderen thuis al verteld dat we elke week speciale voorlezers hebben. De kinderen van groep 8 komen namelijk iedere donderdag een prentenboek voorlezen aan een groepje kleuters. Erg leuk en leerzaam voor beide partijen. 

23-12-16

 • We kunnen terugkijken op een gezellig Sinterklaasfeest in de groepen 1/2. De kinderen vertoonden hun kunsten vol overgave aan de Sint en zijn Pieten. Sommige kinderen hadden een mooie tekening of zongen een prachtig lied. Een grote zak met cadeautjes maakte het feest helemaal geslaagd.  
 • Op 13 december hadden we een knutselochtend met hulp van ouders. De klassen waren gelijk in kerstsfeer. 
 • Kerst is altijd gezellig, lekker voorlezen bij de boom. Het grote licht uit en de sfeerlampjes aan. Lekker glitteren is natuurlijk ook prachtig.  
 • De kerststukjes vonden de kinderen erg leuk om te maken. Gezellig met een kind uit groep 7/8 aan de slag in de gemeenschapsruimte . Zeer waardevol zulke activiteiten. 
 • Het diner was zeer geslaagd. Het is altijd mooi om te zien hoe speciaal kinderen het vinden om in het donker na school te gaan en dan ook nog eten in de klas met zijn allen. De ouders hadden heerlijke hapjes gemaakt . In alle groepen werd voorgelezen, gezongen en ook nog een toneelspel gespeeld. 
 • Op 22 december na de inloop was er een gezellige kerstochtend met spelletjes, koekjes bakken en een bloempot en vetbolletje versieren. Ouders super bedankt voor de hulp. Zonder jullie hulp kunnen we zulke ochtenden niet organiseren. We hopen in het nieuwe jaar ook weer een beroep op jullie te kunnen doen.  
 • Na de vakantie worden de kinderen van groep 2 getoetst. Vorig jaar deden we dat aan het eind van groep 2. Gebleken is dat midden toetsen van groep twee samen met ons observatiesysteem KIJK, praktischer is dan aan het einde van het schooljaar.  In de tweede en derde week na de kerstvakantie worden de toetsen afgenomen door de eigen leerkrachten. 
 • We wensen ieder een gezond en spetterend 2017 toe. 

 

19-11-16

 • Afgelopen zaterdag is Sint weer in het land en dat is ons ook niet ontgaan. De boom in de hal is al weer in de Sintsfeer gebracht en de eerste stoomboten zijn inmiddels in de groepen te bewonderen.
 • 24 november hebben we een knutsel/spelcircuit. Alle groepen kunnen nog wel hulp gebruiken.  U kunt zich opgeven bij de leerkracht.

14-10-16

Joepiieee! Onze nieuwe speeltoestellen zijn geplaatst! We hebben van een deel van de sponsorloop opbrengst en geld van de OV een nieuw speelhuisje en een glijbaan gekocht. Het was voor de kleuters natuurlijk ook erg leuk om te bekijken hoe de werkmannen dat allemaal deden. En nu maar fijn spelen allemaal!

De kinderen hebben hard gewerkt de afgelopen periode. De woordenschat paraplu hangt vol met woorden die passen bij de kinderboekenweek. Op woensdag 5 oktober hadden alle groepen opa’s en oma’s in de klas die vertelden over oude voorwerpen of belevenissen uit hun schooltijd. Sommige opa’s en oma’s hebben geholpen met het knutselen of hebben heerlijk voorgelezen. De kinderen vonden het geweldig. We vinden dit zeer waardevol. Alle opa’s en oma’s willen we dan ook bedanken. 

 Alle kleutergroepen zijn naar het Ot en Sien museum geweest in Surhuisterveen. Het was ontzettend leerzaam. Eerst werd er verteld over Ot en Sien en later mochten de kinderen in groepjes met een speurtocht langs de verschillende ruimtes. Er was ook oud Hollands speelgoed. Hier mochten de kinderen mee spelen. De ochtend werd afgesloten met een huifkartochtje. Alle ouders, opa’s en oma’s bedankt voor het rijden. Zonder jullie hulp kunnen we zulke uitjes niet plannen.  

De boom is weer mooi in herfstsfeer gebracht door de moeder van Naomi en de moeder van Jayden . Super bedankt hiervoor.  

Kanjertraining
In de kleutergroepen vertellen we elke week een deel van het verhaal over Max en het dorp. In het dorp wonen pestvogels met zwarte petten op en zij spelen altijd de baas en doen heel gemeen tegen de andere dieren. In het dorp wonen ook apen met rode petten op. Deze apen lachen overal om en vinden het vooral leuk als de pestvogels weer eens een gemene streek uithalen. In het dorp wonen ook konijntjes met gele petten. Zij zijn overal bang voor en durven bijna niks. Gelukkig helpen de tijgers met witte petten op hen vaak, want de tijgers zijn niet bang en trekken zich niks aan van de pestvogels en de apen. Er zit in elke les een leermoment: wat is wel handig om te doen en wat juist niet? In situaties op het plein of in de klas waar het mis gaat of juist goed verwijzen we naar de dieren uit het verhaal. De kinderen weten dan precies welk gedrag handig was en wat niet. Naast de verhalen uit het boek doen we wekelijks een Kanjeroefening, zoals complimenten geven, elkaar in de ogen kijken of durven zeggen wat je wel/niet leuk vindt. Op de foto's staan enkele kinderen die elkaar 'spiegelen' (goed kijken wat de ander doet en dat nadoen) en die iets bij elkaar op de rug tekenen (de ander moet raden wat het is).

23-09-16

 • We hebben de afgelopen weken met Schatkist over het thema “Een nieuw schooljaar” gewerkt. De regels in de klas, op het plein, dagen van de week. We hebben ook een interview met meester Frits gehad. De kinderen hebben allemaal vragen bedacht en mochten die aan meester Frits stellen.
 • We hebben al de letters, i, k, v, en de m geleerd.
 • In alle kleuterklassen zijn touchscreens geplaatst en daar zijn wij ontzettend blij mee. We hoeven nu niet steeds naar een ander lokaal.
 • De gymlessen worden niet dinsdagmiddag maar dinsdagochtend gegeven. Juf Dagmar, van Sport en beweging Smallingerland, ondersteunt wederom. We zijn erg blij dat ze komt helpen en goede tips geeft.
 • De opkomst op de informatieavond was in alle kleutergroepen niet hoog, maar de avond was wel geslaagd.
 • Museumbezoekje: 6 oktober gaat de groep van Juf Joy/Mirjam/Mariska naar Ot en Sien museum. Op 10 oktober is de groep van Juf Sita aan de beurt. Groep 1/2 van Juf Sanne, Denice en Janneke gaat op 11 oktober. Alle groepen kunnen nog rijders gebruiken. We vertrekken om half negen en zijn ongeveer half 12 weer terug op school.  Dit bezoekje past mooi in het thema van de kinderboeken week. Thema “Voor altijd jong”.
 • Leerlingenlijsten: We willen graag de adressen meegeven aan iedereen. Zijn er ouders die bezwaar hebben, laat het dan even weten, anders gaan de lijsten  volgende week mee.

05-09-16

Agenda
In iedere groep ligt bij binnenkomst een agenda waar u afspraken betreffende uw kind in kunt noteren. U hoeft dit dan niet meer aan de juffen te melden.

Gymnastiek
Vanaf volgende week gymmen we weer op de dinsdagmiddag en vrijdagochtend. Wilt u uw kind gymschoenen meegeven?

Stagiaire
Beste ouders, met een aantal van jullie heb ik in de afgelopen jaren al kennis gemaakt maar nu dan toch even officieel: Ik ben Denice Drenth, ik ben 26 jaar en woon in Drachten samen met mijn vriend. Ik ben bezig om af te studeren voor de opleiding tot leraar basisonderwijs die ik volg aan de Hanze Hogeschool in Groningen, daarvoor hoef ik alleen mijn LIO-stage (Leerkracht In Opleiding) nog te doen. Dit houdt in dat ik vanaf nu tot eind januari elke maandag, dinsdag en woensdag les mag gaan geven in groep 1-2C bij Janneke en Sanne. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u mij voor en na schooltijd altijd even aanspreken. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in!

 

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >

Heeft u een vraag?

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >

Heeft u een vraag?

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >