Heeft u een vraag?

2016-2017 | Groep 3

2016-2017

Dit schooljaar zijn er twee groepen 3 gevormd.

Groep 3a

Juf Desiree staat voor deze groep.

Groep 3b

Juf Grietje en juf Ingrid staan voor deze groep.

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

21-07-17

Op maandag 17 juli zijn we met de groepen 3a en 3b op schoolreis geweest naar Appelscha. In de ochtends gingen we met twee boswachters het bos in en gingen de kinderen waterdiertjes en grondinsecten vangen en op kaarten opzoeken hoe die beestjes heten. ‘s Middags gingen we ons uitleven in pretpark Duinenzathe en om half vier waren we weer op school.

28-06-17

 • Er is weer hard gewerkt de afgelopen weken. De verschillende Cito-toetsen moesten weer worden afgenomen, maar ook de “gewone” leerstof ging natuurlijk door. 
 • We zijn alweer met de laatste kern bezig van Lezen, waarbij het thema heel toepasselijk is :Vakantie!  In deze kern is er veel aandacht voor de meerlettergrepige woorden. Hierbij is het belangrijk dat de kinderen de deelstructuren, voorvoegsels, achter-voegsels, lettergrepen en letter-clusters herkennen. Omdat dit bovendien vlot moet gebeuren, is het heel belangrijk dat er veel herhaald wordt. Ook willen we nogmaals wijzen op het blijven lezen in de zomervakantie! 
 • Met rekenen tellen we inmiddels tot 100, rekenen met geld, hoe moet je een maandkalender aflezen, voorwerpen vergelijken op hun gewicht, hoeveel bekers kun je vullen uit een literpak en de optel- en aftreksommen tot en met 20. 
 • Tussen al die drukke werkdagen door hadden de juffen van 3B nog een heel gezellige juffendag op 7 juni, waar we erg verwend zijn en veel leuke dingen hebben gedaan. 
 • Voor de groep 3a vragen we nog een ouder die de Hawairokjes voor de Lawei voorstelling zou willen aanpassen?!

19-05-17

Knuffelpoli
Afgelopen woensdagochtend zijn we met beide groepen 3 naar ziekenhuis Nij Smellinghe geweest. Hier gingen we naar de knuffelpoli met onze zieke knuffel. Zo waren er knuffels met gebroken pootjes, buikpijn, koorts en nog veel meer. Deskundige knuffeldokters (co-assistenten geneeskunde) maakten alle knuffels weer beter. We willen alle rijders hartelijk bedanken voor jullie inzet!

Kern 10
Kern 10 is afgerond en deze week zijn we gestart met kern 11. Dit gaat over ‘mijn lievelingsboek’. Verder maken we nog steeds heeeel veeel leeskilometers in de klas. We genieten o.a. van  grappige en spannende boeken.

Rapport
Graag ontvangen we het rapport van uw kind weer terug op school.

Juffenochtend
De weken vliegen voorbij en voordat we het weten is dit schooljaar op zijn eind. Wij (de juffen van 3b) willen heel graag onze verjaardagen met de kinderen vieren. We houden ons feestje op woensdag 7 juni. De kinderen mogen verkleed komen!

Atletiektoernooi
Op woensdag 14 juni vindt het atletiektoernooi plaats. Er hebben zich veel kinderen opgegeven. Om alle groepjes goed te kunnen begeleiden, zijn we op zoek naar ouders die ons hierbij willen helpen. U kunt zich opgeven bij juf Ingrid en juf Grietje.

07-04-17

Open dag
Op 22 Maart hadden we weer een zeer geslaagde Open dag, met deze keer het accent op Rekenactiviteiten. Gelukkig waren er ook deze keer weer ouders, die ons hielpen bij het begeleiden van de verschillende spellen. Tijdens het spelen van de spellen ontdekten een paar ouders, dat dit ook voor thuis leuk zou zijn om te doen! 

Proefjescircuit 
Deze week hebben de beide groepen o.l.v. moeder Ruben Dongstra (groep 4) en moeder van Duco en de kinderen van groep 7 weer een proefjescircuit kunnen doen. Veel verwondering, verbazing en plezier was er te zien tijdens het doen van de proefjes. Veel dank ook voor deze moeders! 

Meldij 
Zoals het nu lijkt kan ons uitstapje naar de Meldij volgende week dinsdag doorgaan. Er hebben zich inmiddels voldoende ouders, pakes en beppes gemeld, die ons kunnen vervoeren! We gaan daar kennismaken met de verschillende instrumenten, die je kunt leren bespelen. De foto’s van deze activiteiten kunt u hier vinden op onze website. 

Kern 9 
Deze zijn we weer aan het afronden. De volgende kern heeft als thema: verzamelingen. 

Rekenen 
Met rekenen gaan we al tellen tot 80. Dit betekent dat we deze getallen moeten kunnen benoemen, maar ook hun plek in de telrij kennen en wie zijn “de buren” van. Ook het kunnen opzeggen van de (on)even getallen en sprongen van 5 heeft nog steeds alle aandacht nodig. Nieuw is het optellen en aftrekken tot en met 20 (12 +8 en 18- 6). Ook is er aandacht voor geld. De munten van 1,2,5 en 10 staan centraal. Hoeveel geld ligt er, hoe kun je geld wisselen tegen 1 munt van… Het klokkijken met hele uren wordt herhaald en met de vraag ”hoe lang zijn de kinderen in het pretpark geweest?”, krijgen we te maken met tijdsduur. 
 

10-03-17

 • Na een welverdiende voorjaarsvakantie zijn we gestart met Kern 8, waarin het thema Theater centraal staat. Iedereen weet inmiddels op welk niveau gelezen mag worden in hun AVI-boek. 
 • Veel kinderen vertellen ons enthousiast, dat ze weer leuke boeken uit de bibliotheek hebben gehaald. We hopen dat iedereen veel plezierige leeskilometers gaat maken! 
 • Met rekenen gaan we de getallen tot 60 leren benoemen. Ook oefenen we het automatiseren van de splitsingen tot 10 en de verdwijn- (5-5) en bijna verdwijnsommen (5-4). 
 • In ons schrijfboekje zijn we inmiddels flink aan het oefenen met aan elkaar schrijven. Nog best lastig hoor, maar wel leuk. 
 • Het schoolzwemmen is inmiddels gestart met de groepen 3. Best even spannend : hoe zal het gaan, welke badmeester/juf krijg ik en kom ik wel in het juiste bad terecht? Het is allemaal goed gekomen, mede dankzij de begeleiding van verschillende ouders. De hulp tijdens het uit- en aankleden is wel nodig om  op tijd in het bad te liggen en weer in de bus te zitten! Misschien heeft u nog oude zwemkleding over, die wij hier goed kunnen gebruiken. Het gebeurt nog weleens, dat een zwemtas vergeten wordt en dan kan er toch nog meegezwommen worden. 
 • Maandag 27 maart gaan de groepen 3 weer genieten van een culturele voorstelling, deze keer bij ons in het speellokaal. De titel “Smakelijke Sprookjes” belooft vast een bijzonder optreden te worden!

03-02-17

 • Deze week zijn we alweer begonnen aan Kern 7 met het lezen. Het thema is deze keer  boten en piraten. We leren o.a. de sch van schip ,de ng van bang en tweelettergrepige samenstellingen zoals: zakmes, voetbal enz. 
 • Ook zijn we begonnen in een nieuw schrijfboekje, waarin we leren om woorden aan elkaar te schrijven! Gaat al best goed. In onze werkboekjes wachten we hiermee nog even. 
 • Met rekenen zijn we begonnen in het B-boek en dat betekent dat we na de les het boek omdraaien en verder werken aan de andere kant van het boek met daarin de taken! 
 • Tussen al onze “gewone” werk moesten we ook nog de Cito-toetsen maken. Hard gewerkt dus.
 • We zijn naar een voorstelling in de Lawei geweest. Het ging over een mevrouw die in een onbekend land op zoek was naar haar man en kind. De wezens in dat land konden alleen met een neusfluit praten. Dat was lastig voor de mevrouw! Gelukkig kwam alles aan het eind goed. Het mooiste stukje vonden de kinderen het moment dat de mevrouw in haar koffer stapte en er helemaal in verdween!

Oproep

Binnenkort start het schoolzwemmen; we zoeken nog meer hulpouders. U kunt zich opgeven/inschrijven bij de eigen leerkracht.

Kanjertraining

 • In de groep zijn we wekelijks bezig met de Kanjertraining. We praten met elkaar over het boek van Tirza. Deze zeearend maakt van alles mee, zoals het per ongeluk de schooljuf in haar snavel happen tot anderen onbedoeld pijn doen met tikkertje spelen.

 • In de klas spelen we ook situaties na en oefenen we hoe we met de witte pet/klep op kunnen reageren. De meeste kinderen willen niet pesten. Veel kinderen vinden het wel leuk om te plagen. Dat is niet erg. Als iemand een grapje maakt dat jij niet leuk vindt, dan zeg je: ‘Oh wat leuk, maar ik lig niet in een deuk. Wil je stoppen?’ De meeste kinderen stoppen dan. Er is dan niets aan de hand. Gaat een kind toch door met “grappig” doen, dan zeg je: ‘Jij doet naar, bekijk het maar.’ Daarna zoek je een maatje op en ga je samen iets anders doen. Een ander favoriet rijmpje is: ‘Jij doet stom, ik draai me om!’. We zijn heel trots op hoe goed onze kinderen dit al kunnen toepassen en zichzelf uit een vervelende situatie halen. Knap hoor!

23-12-16

 • Donderdag 24 november zijn we met de beide groepen naar het museum in Gorredijk geweest. Daar was een uitstalling “Sint Ahoy” gemaakt. Na een mooi verhaal mochten we in groepjes langs de verschillende onderdelen. De slaapkamer van de Sint konden we bekijken, een zak met cadeaus optakelen, heeeeeeel veel schoen paren bij elkaar zoeken, de 8 verschillen zoeken op 2 platen , knutselen of tekenen, de pepernotenmachine bedienen en nog veel meer.   Een leuk uitstapje, waarvan de foto’s op de site staan. Nog veel dank aan de chauffeurs/begeleiders tijdens dit uitje!
 • Natuurlijk was het bezoek van de Sint op school weer een spannend hoogtepunt. Verschillende groepjes mochten een lied, kunstje voor de Sint en zijn pieten laten zien/horen. Het was een gezellig bezoek. En Sint wist weer veel van de kinderen te vertellen!
 • Dinsdag 29 november kregen we de hele dag les van 4 meesters. Op de ochtend gaven ze de normale lessen van deze dag en mochten de kinderen een half uur werken in het innovatie-lab. Dit was super leuk! Het tekenen met een 3D pen en het besturen van een robot waren favoriet. Op de middag kregen we nog pietengym en een dance workshop. Het was een erg leuke dag en volgens de kinderen voor herhaling vatbaar!
 • Deze week zijn we natuurlijk helemaal in de ban van de Kerst. We maakten mooie kerststukjes, samen met kinderen uit de bovenbouw. Er is flink geknutseld om de klas gezellig in de kerstsfeer te brengen. De kerstviering in de klas was weer een heerlijk en sfeervol feestje. Dank aan al die ouders die weer voor al die lekkere hapjes hadden gezorgd. We hebben gesmuld!
 • Tussen al die gezellige momenten door moest er ook nog even weer getoetst worden, want kern 5 is alweer afgerond. We hopen dat ook in de vakantie zo nu en dan een momentje is om de woordjes van Veilig en Vlot te oefenen. ( De tweede week na de vakantie starten we alweer met de eerste Cito-toetsen!)
 • Maar………… ook genieten van een welverdiende Kerstvakantie! 

19-11-16

 • De Kinderboekenweek ligt alweer een tijdje achter ons, het was weer een zeer geslaagde week met opa’s en oma’s die iets kwamen vertellen. Er was zelfs een opa met een prachtige PowerPoint presentatie! De foto’s van deze activiteit vindt u op de Boldersite.
 • Ook dit jaar is er weer hard gewerkt om  met een fraaie lampion langs de huizen te kunnen lopen. 
 • Inmiddels is ook de Sint alweer in het land en proberen we met behulp van knutsels en tekeningen het lokaal in die sfeer te brengen. 
 • Donderdag 24 november gaan we (als het lukt met het vervoer) een bezoek brengen aan de Sinterklaastentoonstelling in museum Opsterland in Gorredijk.
 • Sinds vorige week zijn we alweer gestart met Kern 4. Het themaverhaal van deze kern is de Speurtocht, waarbij een oma tijdens een oppasdag voor een avontuurlijk uitstapje zorgt. Tijdens deze kern worden woorden met de volgende letters aangeboden: h,w,o,a,u en we maken kennis met de derde persoons-t! 
 • Voor rekenen zijn we na 2 blokken in een nieuw boek begonnen, waar we nu in de “bussommen” duiken.
 • Met ingang van deze week komt juf Noella , van maandag t/m donderdag, als onderwijsassistente in opleiding in groep 3B assisteren. Dit geldt voor de komende 10 weken. Tot nu toe was ze er steeds alleen op de vrijdag.

Ziekte juf Desiree
Juf Desiree is momenteel ziek en heeft  een strottenhoofdontsteking opgelopen. Jammer genoeg kan ze nog niet aan het werk. We zijn iedere keer weer blij als we iemand voor de groep hebben. Invalleerkrachten zijn er nauwelijks. Sommige zaken zullen daardoor iets anders verlopen als u gewend bent. Wij vragen uw begrip daarvoor. We wensen juf Desiree een snelle beterschap! Voor de komende week is het schema als volgt:

 • Maandag | juf Sanne
 • Dinsdag | juf Sanne
 • Woensdag | juf Saskia
 • Donderdag | juf Saskia
 • Vrijdag | juf Sanne

14-10-16

Wat was het een gezellige open avond! Wat veel mooie en leuke dingen waren er te zien. En nu lekker uitrusten in een extra lange herfstvakantie!  In de klas hebben we naast het werken aan de Kinderboekenweek natuurlijk ook nog andere dingen gedaan, we zijn bezig in kern 3 met lezen en leren d - oe - k - ij – z, met de woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep. Daarnaast herhalen we de letters van kern 1 en 2. Met rekenen zijn we aan het oefenen met splitsen en de getallenlijn tot en met twintig. We zijn al helemaal gewend om een groep 3 te zijn!

23-09-16

 • Wat hebben we een fijne start van het schooljaar gehad! De kinderen doen goed hun best (en wij natuurlijk ook!).
 • De eerste kern van het lezen is inmiddels afgerond. De kinderen kennen inmiddels de letters: i, m, r, v, s, o, aa, p, e, ee en t. Ook kunnen ze deze letters al in schrijfletters schrijven. Wat zijn we trots op ze!
 • Deze week krijgt uw kind een schrijfkaart mee, waar de letters op staan zoals wij ze op school aanleren.
 • Helpt u uw kind eraan herinneren dat op maandagmiddag de gymkleren en schoenen meegaan naar school?

Stagiaire
Hallo, mijn naam is Meike de Beij en ik zal het komende halfjaar iedere donderdag stage lopen in groep 3a bij juf Desiree. Dit is het derde jaar van mijn studie universitaire pabo in Groningen en ik heb ontzettend veel zin in de komende maanden!

05-09-16

Hoofdluis
In de groep 3b is hoofdluis geconstateerd! We gebruiken voorlopig de luizenzakken en hopen dat u ook alert blijft t.a.v. uw eigen kind.

Stagiaire
Noelle Perdijk komt bij ons in de groep. Voorlopig eerst alleen op vrijdag en later een periode van 10 weken op maandag t/m donderdags. Ze is  derdejaars studente onderwijsassistente. We wensen haar een leuke, leerzame tijd bij ons op school.

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >

Heeft u een vraag?

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >

Heeft u een vraag?

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >