Heeft u een vraag?

2015-2016 | Groep 4 A/B

2015-2016

Juf Susan en juf Rianne staan voor groep 4a en meester Peter de Vries voor groep 4b.

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

17-06-16

Toetsen
We hebben de Citotoetsen achter de rug. De kinderen hebben ontzettend hun best gedaan en gelukkig zit het er weer op!

Slagbal
In de toetsweken hebben de leerlingen van groep 4A en groep 4B slagbal tegen elkaar gespeeld.  Op het veldje naast de gymzaal van ROC De Friese Poort. Dat was ontzettend spannend. In de laatste minuut werd het nog 12-12.

 
Afscheid
Dinsdag 14 juni was de laatste stagedag van meester Sipke. Hij heeft ontzettend veel leuke lessen gegeven in groep 4B. Ook is hij mee geweest naar het museum en het schoolreisje. We wensen hem heel veel succes met zijn Pabo opleiding.

Kunstproject van Schouwburg De Lawei
De leerlingen van groep 4A en 4B zullen meedoen met een kunstproject van Schouwburg De Lawei. Vakdocent Lisanne van der Hoek komt vrijdagochtend 17 juni en donderdagmiddag 23 juni bij ons in de groepen. Dan gaan we creatief aan de slag. Op vrijdag 1 juli krijgen de leerlingen een kunstwandeling door het centrum van Drachten. De ouders van de groepen 4A & 4B hebben inmiddels een oproep gekregen om te rijden. We kijken er naar uit.

Kanjertraining
Ook werken we elke week met de Kanjertraining. We leren hoe we het kunnen zeggen als we iets vervelend vinden en wat we kunnen doen als de ander niet wil stoppen. Ook zitten er bij de lessen spelletjes om beter te leren samenwerken. Vorige week mocht groep 4a op de stoelen staan. Alle kinderen mochten zich enkel staand op een stoel door de klas verplaatsen. Even een dolle boel, maar met overleg en samenwerken lukte het wel!

19-05-16

Koningsspelen/sponsorloop
De leerlingen van groep 4 kunnen terug kijken op mooie Koningsspelen. We startten eerst met een ontbijt, daarna een spannende Klokhuisquiz over het Koningshuis, de sponsorloop en allerlei leuke spelletjes en sporten. De meeste leerlingen vonden voetbal, hockey, ski lopen, waterrace, touwtrekken, aardappelpoepen, hindernisbaan en touwtrekken het leukst.
De leerlingen hebben ook fantastisch gelopen bij de sponsorloop! Vergeet u niet de sponsorlooplijsten en het sponsorgeld in te leveren bij de desbetreffende leerkracht(en).

Dansles
Vrijdagochtend 20 mei 2016 krijgen de leerlingen van groep 4B een dansles/dansdemonstratie van Belinda en Hans Blaauw in de gymzaal.  Dat vinden we ontzettend leuk.

Bezoek van de molenaar
Maandagmiddag 23 mei 2016 zal molenaar Herman Ossebaar, de pake van Kirsten, groep 4B nogmaals bezoeken. Hij zal ons nog meer vertellen over molens, technieken, grondstoffen en wat er allemaal bij komt kijken. We kijken er naar uit.

Schoolreisje
We hebben een fantastische dag gehad in Wildlands. Er was super veel te doen en we hebben ons geen moment verveeld. De foto's vindt u hier.

05-04-16

Week van het geld
Ydwine Gietema heeft dinsdagmiddag 15 maart een mooie presentatie gegeven over geld. Dit in het kader van: De week van het geld en de presentaties vonden plaats in de  groep 4A en 4B. Hier vind je de foto's.

Open dag
De leerlingen van groep 4A en 4B kunnen terug kijken op een mooie Open dag.  Alles stond in het teken van De Stijl. We konden een prachtige verbinding leggen met de Papegaaienbuurt en het museum van Drachten. We hebben in het museum van Drachten een prachtige Stijl collectie en kunstwerken gezien. Zie ook de foto’s. Meester Peter Westerhof heeft een presentatie gegeven over De Stijl in beide groepen 4. Ook “de meesters” van Smelne’s erfskip hebben les gegeven over Smallingerland en (oud) Drachten. De Open avond was ook heel erg geslaagd. We willen nogmaals de ouders bedanken voor het halen en brengen van de leerlingen voor het museumbezoek.

Tafels
Deze weken staat de tafel van 3 centraal. We gaan verschillende leuke oefeningen doen met deze tafel.

Spreekbeurt
Kirsten had op dinsdag 29 maart een mooie spreekbeurt over molens. De pake van Kirsten is molenaar en hij vertelde ook veel over molens. Dit was ontzettend leerzaam en leuk.

 

26-02-16

Afscheid juf Linda
Via deze weg wil ik de ouders van de kinderen van groep 4A en alle andere betrokkenen ontzettend bedanken voor de fijne tijd hier op de Bolder! Ik vind het heel erg jammer om afscheid te nemen van deze school en hoop dat, zoals al vaker is gebleken, er nog eens iets in het verschiet ligt. Het is hier namelijk inmiddels al zo vertrouwd.  Ik ben overstelpt met bedankjes, bloemen en andere presentjes. Heel erg bedankt voor deze waardering! Ik ga er maar van uit dat we elkaar nog wel eens zullen treffen!

Met vriendelijke groeten, Linda Zwart

Meesters
Na een aantal weken invalwerk in groep 4a, zal meester Patrick na de voorjaarsvakantie nu elke maandag, dinsdag en woensdag voor de groep 4a staan.  In groep 4b is meester Sipke gestart met zijn stage. Ze hebben er beiden zin in!

De Stijl
Na de voorjaarsvakantie gaan de groepen 4a en 4b werken over De Stijl. Dit in het kader van ons open dag project verbinden. De Stijl (Papegaaienbuurt/Torenstraat in Drachten) verbindt ons kunstzinnig met Drachten. We hopen ‘de ambassadeur’ van De Stijl in onze klassen te verwelkomen.

Tafels
De komende periode gaan we veel oefenen met de tafels. We zetten in op de tafel van 1 t/m 6 en de tafel van 10. Het zou fijn als de kinderen hier ook thuis voor oefenen. De juf of meester geeft elke keer aan welke tafel er wordt geoefend.

 

29-01-16

Start
Wat hadden we een bijzondere en winterse schoolstart in januari! Gevaarlijke ijzel, ijsvrij, sneeuw- en sleepret en hele mooie wintertaferelen.

Toetsen
De afgelopen weken hebben de leerlingen hard gewerkt aan de CITO toetsen van spelling, lezen, rekenen, begrijpend lezen en begrijpend luisteren. Wat heeft iedereen zijn best gedaan en gelukkig is het einde in zicht!

Gymnastiek
Per 1 februari gaan de groepen 4 wisselen van gymdag, zodat beide groepen een half jaar lessen met gymtoestellen krijgt en een half jaar spellessen. Dat betekent dat groep 4a de rest van het schooljaar op dinsdag gym heeft en groep 4b op vrijdag gaat gymmen.

Stagiaires
De stagiaires juf Karlijn en juf Rianne Meijer hebben een leuke tijd gehad in de groepen 4. Juf Karlijn liep stage in groep 4A en juf Rianne in groep 4B. Ze hebben leuke lessen gegeven.
Hier gaf juf Rianne een natuurles over bomen, natuur en wind. Ontzettend leuk en leerzaam. We wensen juf Karlijn en juf Rianne veel succes met de volgende stages en met de opleiding.

18-12-15

December
Wat hebben we een prachtige decembermaand gehad. Helaas nog geen sneeuw, maar misschien komt dat in de Kerstvakantie. De decembermaand begon met Sinterklaas op school. We hadden Sinterklaas en de zwarte Pieten bij ons in de klas. De leerlingen deden verschillende (sport)activiteiten voor Sinterklaas, waarvan Sinterklaas heeft genoten. Zelfs de pieten deden met ons mee.! Ook de fiets werd besproken, met al zijn technische snufjes!

Na het Sinterklaasfeest kwamen we al snel in de Kerstsferen. De kerstboom en de klas versieren, een sfeervol kerststukje maken met hulp van groep 7.  Ook hebben we leuke kerstspullen gemaakt voor de Kerstmarkt, kaarten, mooie lichtjes en heerlijke chocolaatjes.

20-11-15

Voorleesontbijt
Woensdag 11 november 2015 hadden we een voorleesontbijt. Ouders van groep 4 en bovenbouw leerlingen lazen voor in de klas.  De leerlingen genoten van het ontbijt en hoorden de mooie en spannende verhalen.  We willen graag alle voorleesouders en bovenbouw leerlingen nogmaals bedanken voor hun inzet.  

Windmolens
Stagiaire juf Rianne had met de techniekles mooie windmolens van papier gemaakt. De molens moesten natuurlijk getest worden op het plein.

Plantjes
Stagiaire juf Karlijn laat met de kinderen plantjes groeien: één in het volle licht en één verstopt in een doos met een klein gaatje voor licht. We zijn benieuwd wat er gaat gebeuren.

Rekenen
Met rekenen zijn we aan het oefenen met de tafels van 2, 5 en 10 en het maken van sommen op een getallenlijn. Dit is nog best lastig.

Sinterklaas
Sinterklaas is weer in het land! Veel leerlingen hadden de intocht van Sinterklaas gezien bij de nieuwe Drachtstervaart. In de klas volgen we Sinterklaas met de leuke Sinterklaasjournalen.

16-10-15

De leerlingen van de groepen 4A en 4B zijn druk bezig met het Kinderboekenweek thema: Raar maar waar! Het thema staat helemaal in het teken van uitvindingen, techniek en wetenschap.
 We hebben deze weken leuke proefjes gedaan. We hebben gekeken naar luchtdruk, we probeerden dansende rozijnen te ontdekken, zoveel mogelijk 10 cent muntjes in een vol glas te stoppen, een zuurstof proef, het maken van een zonnewijzer, een glas water op de kop houden, een ei in een fles krijgen en zelfs een raket de lucht in laten schieten! Ook hebben we met techniek  gekeken naar de werking van een fiets. Er komen nog foto’s in het fotoalbum.

Met rekenen werken we er aan om zoveel mogelijk plus en minsommen te maken in 1 minuut. Nog best lastig, maar elke keer lukt het om er in ieder geval 1 meer te  maken. Ook zijn we begonnen met de tafels, inmiddels zijn de tafel van 2 en 10 aan bod gekomen.

11-09-15

De leerlingen van de groepen 4A & 4B zijn goed gestart in augustus. Wel moesten alle kinderen wennen aan al die boeken, werkboeken en het schrijven in schriften. Cijfers in een klein hokje schrijven valt niet mee, maar gaat al heel goed!

Maandag  7 september 2015  hadden we  Streetwise in de gymzaal. Dit was een interessante verkeersles. We deden een oogtest, leerden hoe je nu goed moet oversteken.

Ook kennen we nu de gevaren en nut van een zebrapad, stoplichten en weten waarom autogordels zo belangrijk zijn!


Dinsdag 15 september hebben de groepen 4A en 4B om 19:30 een klassenavond. U heeft hier al een brief over ontvangen. We zien u graag dan! Stagejuf Rianne Meijer loopt nu stage bij in groep 4B. Juf Rianne Meijer blijft een half jaar. Binnenkort komt juf Karlijn stagelopen in groep 4A.

 

Heeft u een vraag?

 

Heeft u een vraag?