Heeft u een vraag?

2015-2016 | Groep 7

2015-2016

Juf Tineke staat de hele week voor deze groep.

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

17-06-16

Moestuin
Met de hele klas hebben we onze moestuin op de binnenplaats weer even opgefrist. Alle oude groenten en planten hebben we geoogst om vervolgens nieuwe zaadjes te planten. Andere groepen hebben dit ook gedaan. Het is leuk om vanuit ons lokaal te zien hoe alles aan het groeien is.


 
Cito’s
In de laatste Bolderberichten waren we net op schoolkamp geweest. Inmiddels zijn we in de groep hard aan de slag met de Cito-toetsen. We hebben dit keer: rekenen, spelling, werkwoordspelling, Avi en DMT. We hebben hard geoefend dus hopelijk zien we dat terug op de rapporten.

Gastspreker
Op 7 juni kwam er bij ons een gastspreker op bezoek. “Gusta Olivier-Vonk. Deze dame was 13 tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar vader zat in het verzet. Hij verspreidde illegale krantjes. Na ‘Dolle Dinsdag’ vond haar vader het te gevaarlijk en hij stopte ermee. Gusta stelde voor om het over te nemen, want een kind liep waarschijnlijk minder gevaar dan een man. En blijkbaar hadden haar ouders genoeg vertrouwen in haar want ze zeiden; ‘als je maar voorzichtig bent’. Gusta vertelde over haar leven tijdens en na de oorlog. Het was ontzettend leerzaam en interessant. Ze heeft ook een boek aan ons gegeven wat ze zelf heeft geschreven.

Boekbespreking 4-daagse
Naast de Cito toetsen houden ook alle kinderen een boekbespreking. We hebben er al een aantal gehad. Er worden leuke presentaties gegeven waardoor we weer zin hebben om nieuwe boeken te gaan lezen. Ook vindt de juf het zelf heerlijk om voor te lezen. En nu de binnenplaats weer zo gezellig is gaan we daar soms lekker zitten.Even kijken in de klas
Sinds 2 juni hebben we in de klas extra hulp. Hotty Eigenraam is leerkracht maar heeft inmiddels 5 jaar niet meer voor de klas gestaan. Ze heeft besloten om weer in te gaan vallen maar is benieuwd wat er in de loop van de jaren is veranderd. De komende tijd komt ze bij ons in de klas kijken op de donderdag. We wensen haar heel veel plezier.

EXTRA INFO geldt voor de groepen 7 en 8

Rijksmuseum
Donderdag 7 juli gaan de groepen 7 en 8 naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze zullen worden opgehaald door de Rijksmuseumbus. Het programma duurt van 13.00 uur tot ongeveer 14.30 uur. U begrijpt dat de kinderen dan niet thuis kunnen lunchen omdat wij dan al onderweg zijn richting Amsterdam. Wilt u ervoor zorgen dat de kinderen een lunchpakketje mee hebben? Ook zullen we pas rond 16.30 uur weer op school zijn. Hopelijk is dit voor niemand een probleem. De begeleiding is geregeld vanuit school en natuurlijk het Rijksmuseum zelf. De precieze vertrektijden van de Rijksmuseumbus hebben we nog niet maar we houden u op de hoogte.

19-05-16

Verkeersexamen
De kinderen uit groep 7 hebben op 7 april hun theorie verkeersexamen moeten maken. Helaas was een groot deel uit de klas gezakt. Deze week mogen ze de toets herkansen. Hopelijk zullen er nu meer kinderen slagen. Ook hebben ze op 10 mei het praktijkexamen afgelegd. Daarvan hebben we de uitslag nog niet binnen.

Koningsspelen en sponsorloop
Op 22 april vonden op school de Koningsspelen plaats. ’s Ochtends hebben we in de klas eerst lekker ontbeten. Na het ontbijt hebben de kinderen allemaal spelletjes op het plein gespeeld. Ook hebben we een sponsorloop gedaan. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor nieuwe speeltoestellen op het plein.

Schoolkamp Hamstermieden.
Donderdag 12 mei zijn we met de klas op schoolkamp gegaan. Om kwart voor 9 vertrokken we op de fiets richting Drogeham. Het was gelukkig zonnig en droog dus het was heerlijk om te fietsen. Eenmaal aangekomen op de boerderij hebben we even wat gegeten en gedronken en daarna hadden de kinderen tot de lunch de tijd om alles te verkennen. Er was van alles te doen. Er waren natuurlijk heel veel dieren zoals koeien, geiten, schapen, paarden en herten. Ook waren er kleine dieren zoals; konijnen, eenden en kippen. Je kon er lekker crossen op de skelter, spelen op de hooizolder of springen op de trampoline. Na de lunch zijn we dwars door de weilanden naar het Hossebos gelopen. Daar kon je van alles doen in en om het water. Ook hebben we daar polsstok gesprongen. Juf Tineke heeft de eerste sprong gewaagd maar belandde vol in het water. Later hebben veel andere kinderen het ook geprobeerd. Het was prachtig weer dus het was niet erg om nat te worden. Er zijn zelfs kinderen die in de sloot hebben gezwommen. Aan het eind van de middag haalde de boer ons met de huifkar en een trekker weer op.

Toen was het tijd voor eten. We hebben heerlijk buiten in het zonnetje friet gegeten. En na het eten was er door de kinderen een bonte avond georganiseerd. Er werden verschillende leuke acts opgevoerd. Vervolgens hadden we nog een dropping. We werden in een geblindeerd busje ergens gedropt en moesten zelf de weg terugvinden. Het werd natuurlijk steeds later dus het was voor sommige groepen best spannend. Toen alle groepen weer veilig thuis waren was het tijd om naar bed te gaan. Alle kinderen kregen van juf en Esra nog een glowstick.

De volgende dag was het tijd om de boer een handje te helpen. De kinderen werden in groepjes verdeeld en kregen verschillende opdrachten. De dieren moesten worden gevoerd, stallen moesten worden schoongemaakt, hout moest van de kar worden getild, zaadjes moesten worden geplant en ga zo maar door. Er is zelfs een groep geweest die ontsnapte koeien terug moesten drijven naar hun eigen weiland.

Na de klusjes was het alweer tijd om de slaapkamers op te ruimen. Toen alles leeg was hebben we samen even geluncht en was er nog een beetje vrije tijd voordat we weer terug moesten fietsen. We hebben het ook vrijdag getroffen met het weer. Het was een geslaagd kamp op een superleuke locatie. Volgens mij heeft iedereen genoten.

05-04-16

Nadat we heerlijk hebben genoten van de voorjaarsvakantie hebben we in groep 7 zeker niet stil gezeten.

Voorleeswedstrijd Damita
Maandag 14 maart heeft onze Damita de Bolder vertegenwoordigd tijdens de voorleeswedstrijd in de bibliotheek van Drachten. Ze had op school nog een paar keer geoefend en tips gekregen uit de klas. Tijdens de wedstrijd ging het fantastisch! Maar er deden meer kinderen mee die ook erg goed voorlazen. Ze heeft geen prijsje gewonnen maar het was een superleuke ervaring. We zijn erg trots op haar!


 
Verkeerstuin
Ook deze maand zijn we weer naar de verkeerstuin geweest. We zijn druk bezig om de route te oefenen die we tijdens het praktijkexamen zullen gaan fietsen. De kinderen kennen de route inmiddels, dus zouden deze ook kunnen fietsen met ouders, vrienden of familie.  In de klas zijn we bezig met het schriftelijk examen. We hebben belangrijke informatie doorgenomen en oefenen de verkeersborden. Ook spelen we in de klas een quiz. Thuis hebben de kinderen online kunnen oefenen.

Vakdocent dialoog schrijven
Omdat onze klas zich had opgeven voor “Jij in De Lawei” mochten we gebruik maken van een vakdocent drama. Juf Lianne is 4 middagen bij ons op school geweest om samen met de kinderen dialogen te schrijven. Deze dialogen hadden te maken met onze voorstelling “Midzomernachtsdroom”. De kinderen mochten zelf personages bedenken, stukken script schrijven en toneelspelen. Het waren erg leuke en leerzame middagen, waarbij iedereen eens in de huid van een ander kon kruipen. Van juf Lianne kregen we complimenten over onze leuke groep!

Jij in de Lawei
Op 22 maart was het dan zover. Om 08.10  uur stonden alle kinderen keurig klaar om met z’n allen richting De Lawei te fietsen. We bleven er de hele dag. Iedereen had een workshop uitgekozen om die te volgen. Je kon kiezen uit muziek, dans, toneelspelen, grime, decorbouwen etc. Iedereen had  ’s ochtends tijd om te werken aan de voorstelling die we ’s avonds zouden geven. Tussen de middag hebben we met z’n allen geluncht in De Lawei en ’s middags hebben we op het toneel de doorloop gedaan. Daarbij plakten we alles wat we die ochtend hadden geleerd en gemaakt aan elkaar vast. Iedereen kreeg aanwijzingen op het podium om ’s avonds de sterren van de hemel te kunnen spelen. En dat hebben ze gedaan! Tussen 18.00 uur en 19.00 uur druppelden de kinderen binnen om zich klaar te maken voor de show. Vervolgens zaten we backstage te wachten op ons publiek. Het werd een geweldige voorstelling waaraan iedereen mee heeft geholpen. Ook nu kregen we weer de complimenten vanuit De Lawei voor onze leuke groep. We hadden er een supershow van gemaakt en ons top gedragen.

Schoolreisje
De datum van het schoolreisje stond verkeerd in de vorige Bolderberichten. We gaan op 12 en 13 mei naar Drogeham.

26-02-16

Uitproberen nieuwe methodes
In de klas zijn we bezig met het uitproberen van nieuwe methodes voor Aardrijkskunde, Biologie en Engels. Het is een leuke methode waarbij de kinderen zelf veel onderzoek doen. Zo zijn we al eens naar buiten geweest om te kijken wat voor soort planten er in onze omgeving groeien. Helaas was het daar niet echt het juiste seizoen voor. We hebben ook al eens de vraag gekregen; “op wat voor grond is jullie school gebouwd?” En dat betekent bodemonderzoek.

 


Spreekbeurten 4-daagse
Van 8 tot 11 februari hadden we in onze klas een spreekbeurten 4-daagse. Iedereen had 4 weken de tijd om een spreekbeurt voor te bereiden die je samen of alleen mocht presenteren.  Ik heb met verbazing gekeken naar de spreekbeurten. De onderwerpen waren origineel, er zijn prachtige PowerPoint presentaties gemaakt en de kinderen deden hun best om zoveel mogelijk uit het hoofd te vertellen. Iedereen heeft in het rapport een diploma gekregen met daarop het cijfer. Er zijn zelfs tienen gehaald. Wat een toppers!

Verkeerstuin
Ook deze maand stond de verkeerstuin weer op het programma, Gelukkig was het dit keer lekker weer. We hebben onze eerste oefenroute door Drachten gedaan. Tijdens het fietsen maakten we verschillende stops. Daarbij keken we naar bepaalde verkeerssituaties. Er werd uitgelegd welke handelingen de kinderen moesten verrichten. Eerst werd het voorgedaan en daarna mochten we in groepjes van drie zelf fietsen. Iedereen kreeg handige tips mee.


 
Sneeuwpop van sokken
We hebben sneeuwpoppen gemaakt van sokken. Iedereen moest een witte sok meenemen van thuis. Aan de hand van een filmpje op pinterest zijn deze prachtige sneeuwpoppen gemaakt. De kinderen moesten goed samenwerken met elkaar om te zorgen dat alles goed vast werd geknoopt. Het was een gezellige les met een prachtig resultaat.

Meester Alex
Vanaf 16 februari komt meester Alex elke dinsdag bij ons stage lopen. We wensen hem heel veel plezier!

29-01-16

Verkeerstuin
14 januari was het weer zover. Met groep 7 stapten we vol goede moed op de fiets richting de verkeerstuin. Het weer was slecht, maar deze bikkels gingen ervoor. We hebben de les wat ingekort maar zijn helemaal nat geregend. Als verzopen katten kwamen we weer terug op school. Gelukkig stonden de andere juffen en meesters voor ons klaar met kannen thee. Sommige kinderen hebben zich thuis snel omgekleed en anderen lieten zich lekker opdrogen bij de kachel. Het was wel een avontuur.

Uurcultuur
Diezelfde middag gingen we ook naar de voorstelling “De verdwaalde viking” in Opeinde. Gelukkig waren er nu ouders die ons met de auto konden brengen. Het was een erg leuke voorstelling. Het werd gespeeld door maar één acteur die verschillende rollen aannam op het podium. De kinderen werden op een leuke manier betrokken bij het verteltheater en hebben erg gelachen.

Koopmans in de klas
18 januari kwamen er twee dames bij ons op school een les geven over brood bakken. Eerst kregen we allerlei informatie over waar brood vandaan komt en wat het proces is in de fabriek van Koopmans. Vervolgens mochten de kinderen zelf aan de slag om hun eigen deeg te maken. Omdat dit deeg tijd nodig had om te rijzen konden we daar geen broodjes van bakken. Gelukkig was er al gerezen deeg waarvan we heerlijke volkoren broodjes hebben gebakken. De les werd afgesloten met een leuke quiz.

Juf Laura
Na de kookles hebben we afscheid genomen van juf Laura. Haar stage in onze groep zit erop. We hebben een hele leuke tijd met haar gehad en ook heeft juf Laura zelf erg genoten van haar tijd bij ons. Vanaf volgende maand zal ze stage gaan lopen bij juf Baukje. We wensen haar veel plezier!

Klimmen
We zijn met onze groep gaan klimmen in de sporthal aan de Splitting. Ook hier hebben we weer genoeg ouders kunnen regelen die ons wilden brengen. Bedankt daarvoor! De kinderen moesten werken in tweetallen waarbij samenwerken en vertrouwen erg belangrijk is. Sommige kinderen hebben zelfs de top gehaald. Super gedaan! Foto’s komen nog op de website!

Cito’s
Naast al deze leuke activiteiten wordt er ook hard gewerkt in de klas. We hebben twee weken lang Cito-toetsen gemaakt. Sommige kinderen zijn best nerveus. Iedereen doet z’n best en we hebben er hard genoeg voor gewerkt. Meer dan dat kunnen we niet doen. Alle rapporten zijn inmiddels ingeleverd zodat we volgende week voor alle kinderen weer een rapport kunnen maken.

18-12-15

Sinterklaas
Wat gaat de tijd toch snel. Vorige keer zaten we midden in de Sinterklaasperiode en was iedereen nog druk bezig met het maken van de surprises. Wat was het een gezellige dag en wat hebben de kinderen prachtige surprises gemaakt. Ik ben erg trots op de inzet van iedereen.


 
Kerst
Heerlijk genieten van uitslapen, spelen en natuurlijk de feestdagen. We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt maar er is natuurlijk ook veel tijd besteed aan creativiteit. Voor de kerstmarkt hebben we prachtige sneeuwglobes, boomhangers en kerstwensjes gemaakt. Deze spulletjes gaan we verkopen. We hopen dat er veel geld op wordt gebracht.

Verkeerstuin
Ook zijn we weer naar de verkeerstuin geweest. De kinderen hebben hun fietsvaardigheid weer goed geoefend.

Lekker lezen
Wist u dat we heerlijk kunnen lezen als we in de chill-modus zijn?

Kanjertraining
In de klas zijn we ook bezig met de kanjertraining. De kinderen hebben hun juf mogen interviewen en zijn nu bezig met het interviewen van elkaar. Na het interview wordt er van ieder kind een werkstuk gemaakt wat wordt gepresenteerd, zodat we elkaar nog beter leren kennen en dus ook begrijpen.

Uur cultuur
Op donderdag 14 januari gaan we naar een voorstelling van uur cultuur: de verdwaalde Viking door Harro van Lien. Dit vindt plaats in de gymzaal van Opeinde. De voorstelling start om 13.30 uur en duurt (natuurlijk) een uurtje. We zijn op zoek naar ouders/verzorgers die, afhankelijk van het weer, mee willen fietsen of ons met de auto willen brengen. Opgave bij juf Tineke in de eerste week na de vakantie.

20-11-15

Hard werken
De herfstvakantie is allang voorbij en we zijn natuurlijk weer dagelijks druk aan het werk. De kinderen leren steeds beter werken met de weektaak en maken verantwoordelijke keuzes. Sommige kinderen nemen werk mee naar huis als het op school niet is gelukt. Wat een toppers en wat een verantwoordelijkheid!

Voorleeswedstrijd
Inmiddels hebben we ook de voorleeswedstrijd gehad. Twee deelnemers kwamen uit op een gelijke stand. Dat waren Anne-Nel uit groep 8 en Damita uit onze groep. Omdat beide meiden evenveel stemmen hebben gekregen mogen ze aanstaande vrijdag nogmaals tegen elkaar strijden.

Voorleesontbijt
Naast het voorlezen door de kinderen is ook de moeder van Jenno bij ons komen voorlezen. Dit was  tijdens het schoolontbijt. We hebben heerlijk samen gegeten terwijl Marjan ons voorlas uit “Sjakie en de chocoladefabriek”. Gelukkig hadden we genoeg gegeten want van zo’n boek krijg je nog meer trek.

Sinterklaas
Vrijdag 27 november gaan we om 13.00 naar het VOO sprookje in de Lawei. Ook hebben we in de klas lootjes getrokken. Op vrijdag 4 december zullen we pakjesochtend vieren in onze klas met hopelijk prachtige surprises. Iedereen heel veel knutselplezier en succes met het uitzoeken van een passend cadeautje voor je klasgenootje!

16-10-15

We hebben de afgelopen tijd ontzettend veel gedaan. In de klas hebben de kinderen toetsen gemaakt van aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen, taal en spelling. Er wordt dus hard gewerkt. Zelfs na schooltijd zijn ze druk bezig geweest met het verkopen van de kinderpostzegels. Wie weet verkopen we met de klas de meeste zegels en winnen we een prijs naar Walibi. Naast dat harde werken moet er ook tijd zijn voor wat ontspanning. We hebben met leefwereld een middag plantjes gezocht en die laten we nu drogen. Eens kijken hoe dat proces in zijn werk gaat. 

Het is “raar maar waar”. Oftewel het thema van de Kinderboekenweek. In de klas hebben we een proefjescircuit gedaan en houden we een voorleeswedstrijd. De winnaars worden vrijdag bekend gemaakt en gaan het opnemen tegen kinderen in groep 8 na de herfstvakantie. Succes dus voor Arlinda, Danique, Julian, Jort, Joan, Jente, Sifra, Esra, Maarten, Damita, Kyra, en Esmee.

11-09-15

Inmiddels zitten er al weer bijna vier weken op. Voor groep 7 was het extra wennen want ze kregen een nieuwe juf die ze nog niet eerder hadden gezien. We hebben samen regels opgesteld om ervoor te zorgen dat het prettig werken is in onze klas. Alle vakken lopen inmiddels goed.

Afgelopen maandag hadden we les in trapvaardigheid. De kinderen leerden van alles over fietsen in het verkeer. Ook is de eerste topotoets al afgenomen. Naast het harde werken is er ook tijd voor ontspanning. We hebben een “freefall” getekend en knutselen nu vlinders of andere vliegende objecten om het klaslokaal op te vrolijken.

 

Heeft u een vraag?

 

Heeft u een vraag?