Heeft u een vraag?

2016-2017 | Groep 7

2016-2017

Juf Vanessa en meester Peter Annema staan voor deze groep.

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

21-07-17

Wat gaat een jaar op school toch ook vreselijk snel. Ik kan me de eerste dag in groep 7 van dit schooljaar nog goed herinneren. De leerlingen waren nieuw voor mij ( mbt lesgeven) en ik vond het best een beetje spannend. In groep 7 zijn we gestart met de weektaken, dit was voor veel leerlingen toch even wennen. Er kwamen zelfstandige taken bij, huiswerkopdrachten, presentaties enz. In het begin was dit nog een beetje lastig, maar hoe verder we in het jaar kwamen hoe makkelijker het werd voor iedereen en werden al deze punten als normaal beschouwd. We hebben het afgelopen jaar in groep 7 hard gewerkt en veel nieuwe dingen geleerd. Hieronder lees je ook een paar korte berichten van leerlingen over hun schooljaar in groep 7. Ik kan zeker terug kijken op een fijn en plezierig schooljaar met deze fantastische groep. Ik heb ontzettend van iedereen in de groep genoten en ik ben ook erg blij dat ik ze ook  in groep 8 les mag geven. Ik wil iedereen ook bedanken voor het fijne schooljaar en ook alle hulp die nodig is geweest in groep 7. Ook wens ik Kosca en Miliano heel veel plezier en succes op de VHS

Beschrijf in een paar woorden het schooljaar in groep 7:

 • Daphne: Het was een vrolijk schooljaar in groep 7 ook heb ik veel nieuwe dingen geleerd. 
 • Jibbe: Super leuk maar wel moeilijk.
 • Maud: leuk en gezellig.
 • Anna: Het was een fantastisch school jaar.
 • Luna : Interessant , gezellig , leerzaam en een speciaal schooljaar 
 • Indy: gezellig, leuke dingen gedaan, interessant, r.t.l Indy en Anouk nieuws 
 • Charlotte: superleuk en vooral heel gezellig met onze lieve juf.  

Dit heb ik geleerd in groep 7:

 • Lucas: Ik heb in groep 7 geleerd hoe je moet cijferend vermenigvuldigen.
 • Miliano: Ik heb geleerd in groep 7 hoe je van een breuk een procent aantal moet maken.
 • Kosca: Ik heb veel vrienden gemaakt en veel dingen geleerd.
 • Jarno: Ik heb echt genoten van dit jaar!.En ik heb geleerd hoe je moeilijke sommen moet uitrekenen
 • Jibbe: Truckjes om onder elkaar te vermenigvuldigen.
 • Maud: Hoe ik deelsommen makkelijk kan uitrekenen.

Wij ( leerkracht en leerlingen van groep 7) willen iedereen een fijne vakantie wensen! 

28-06-17

Proef met Snappet: Een aantal weken geleden zijn we gestart met en proef met het werken op tablets. We hebben hiervoor het programma “snappet” gekozen. Met de vakken rekenen, taal en automatiseren werken we op de tablets. Spelling en begr.lezen hebben we al wel uitgeprobeerd. Het programma houdt goed bij hoe de leerlingen de opgaven maken. Onder rekenen kan ik precies zien wie bij welke som is, wat ze invullen en ook wanneer het goed of fout is. Wanneer een leerling een fout maakt dan zie ik in mijn scherm een rood rondje verschijnen. Ik kan direct naar de leerling toelopen en dit bespreken. Het programma past de stof ook zelf aan en sluit dan aan bij het niveau van de leerlingen. Dus de ene leerling krijgt andere opgaven als de andere leerling. Ook hebben de leerlingen inzicht in hun eigen groei. Ze zien zelf met welke onderdelen / opgaven ze moeite hebben en daar kunnen ze extra mee oefenen. Ook geeft het programma veel bruikbare tips en voorbeelden voor wanneer ze er even niet uitkomen. De leerlingen zien zelf direct of het ingevulde antwoord goed of fout is. Ze hebben de mogelijkheid om het foute antwoord te verbeteren.
We proberen er ook rekening mee te houden dat de leerlingen niet de hele dag of uren achter elkaar op de tablet werkt. Zoals u hierboven ook kunt lezen werken we met de meeste vakken nog uit het boek, werkboek en schrift. Daarnaast plannen we rekenen en taal niet direct achter elkaar. We proberen ervoor te zorgen dat er een andere les tussen zit of de pauze.
We zijn er nog niet helemaal over uit of we volgend jaar verder gaan met het werken op de tablets. Hierover krijgt u t.z.t. bericht. Wilt u hier toch meer over weten dan kunt een kijkje nemen op de site
 

19-05-17

Schoolkamp
Op donderdagochtend 20 april vertrokken we met groep 7 naar recreatiepark “Breeland” te Annen. We hebben hier 1 overnachting gehad in een prachtige recreatiewoning. We hadden de eerste dag al een lekker druk programma. We begonnen met de Breeland survival…………hier moesten we over touwbruggen en andere obstakels heen om verder te kunnen komen. Als avondeten hadden we heerlijke pizza’s. Dit was een geschenk van de familie Stoop. Onze dank is erg groot!! De opa van Milliano heeft een pizzeria in Gasselte. Zij hebben er voor gezorgd dat we heerlijk konden genieten van de pizza’s die in de avond bezorgd werden. Verder hadden we de eerste avond nog het douane – smokkelspel en we hebben de avond afgesloten met een geweldige talentvolle bonte avond.  

De vrijdagochtend hebben we eerst met elkaar ontbeten. Daarna moesten alle spullen al weer ingepakt worden. Voor de lunch hebben we nog het spel “boerengolf” gedaan en na de lunch was er nog een gps tocht met pick-up points. Het waren twee fantastische dagen en we hebben erg met en van elkaar genoten. Ik wil bij deze alle ouders, familieleden bedanken voor het rijden, begeleiden e.d. en natuurlijk alle leerlingen van groep 7!

Het slapen in de kamers was leuk, er waren meerdere kamers. We hadden op school al  de kamers verdeeld. Toen we aankwamen kregen we uitleg van een meneer van Breeland. Daarna gingen we naar de kamers. Of je sliep beneden of je kamer was boven. Toen moest je je bed opmaken. De meesten waren stapelbedden maar ook sommige normale bedden. Na het bed opmaken mocht je vrijspelen/buiten spelen. Na het spelen gingen we middageten. Je moest zelf broodbeleg meenemen. Toen we het eten op hadden deden we de Breeland survival. We hadden erg veel parcoursen.

Toen we weer bij Breeland waren aten we pizza’s van de pizzeria van de opa van Miliano. Toen we de pizza’s op hadden gingen we het smokkelspel spelen. Daarna hadden we de bonte avond. Om half twaalf ‘s avonds stopten we met de bonte avond. We waren nog niet klaar, maar het was al laat. We mochten nog even kletsen, en daarna slapen. Toen we wakker werden gingen we ontbijten. Gewoon brood. Daarna gingen we weer vrijspelen/buiten spelen. Daarna deden we boerengolf. Toen we dat gedaan hadden gingen we eten. We hadden puddingbroodjes. Die had Mels gegeven omdat hij voor het laatst was. Ze waren erg lekker! Daarna gingen we de gps-tocht doen. Dat was ook leuk. Daarna gingen we naar huis. Einde!
Gemaakt door Robin & Hannah

BLOON
In groep 7 is een aantal leerlingen gestart met BLOON. Dit is een programma via internet waarbij de leerlingen de spellingswoorden extra kunnen oefenen. Wij hebben er voor gekozen om de leerlingen met een CITO score van CIII of lager extra met BLOON te laten oefenen. Ze hebben een eigen inlogcode gekregen en kunnen thuis en op school inloggen. Het is de bedoeling dat de leerlingen 2x per week op school inloggen en oefenen en ook 2x per week thuis. 

De Lawei
Vrijdag 16 juni gaan we ’s middags naar de Lawei voor de theatermuziekproductie “Het Lelijke Eendje”. Wie kan en wil er mee als begeleider(ster) voor het fietsen en voor begeleiding in de Lawei?  U kunt zich opgeven bij meester Peter Annema. Er kunnen 2 begeleiders mee met groep 7. Het begint om 13:30 uur, dus we vertrekken om 13:00 uur vanaf school. De kinderen uit groep 7 mogen een lunchpakket meenemen zodat ze in de klas kunnen eten. Let op wel de fiets meenemen!

07-04-17

 • De les “Bank in de klas” was een leuk initiatief van de Rabobank. De kinderen deden op 27 maart een spel en leerden spelenderwijs waar een bank zich mee bezig houdt en wat sparen inhoudt. Twee medewerkers van de bank gaven deze les.
 • Op 20 en 21 april gaat groep 7 op schoolkamp naar recreatiepark Breeland te Annen. Info volgt nog.
 • Het Uurcultuur programma “Sjakie en de bonenstaak” hebben we in de Lawei bezocht en was erg leuk. 

10-03-17

 • Hallo, mijn naam is Alwin Boele. Ik zit in het derde jaar van de Pabo op de Hanzehogeschool. Ik word stagiair in deze leuke groep tot de zomervakantie! Ik ben er elke maandag en dinsdag en zal deze dagen een aantal lessen verzorgen. 
 • Op het moment hebben we het met rekenen over de koppeling van breuken aan procenten, korting berekenen met procenten en decimale getallen met tienden, honderdsten en duizendsten. Met taal hebben we het gehad over directe en indirecte rede. 
 • Let erop dat de leerlingen iedere woensdag een huiswerkopdracht van begrijpend lezen af moeten hebben. Hier hebben ze een week de tijd voor.

03-02-17

 • Op de maandagen hebben we er een nieuwe leerling bij. Haar naam is Wictoria. We wensen haar een fijne tijd toe in groep 7.
 • De Cito-toetsen zitten er voor de meeste leerlingen weer op. Doordat er tien leerlingen ziek zijn geweest de afgelopen dagen, kan het zijn dat een enkeling nog wat langer in de toetsen zit.
 • Juf Petra haar stage zit erop en heeft het erg goed gedaan. We wensen haar heel veel plezier toe in groep 5a. 
 • Op donderdagochtend 9 februari gaan we naar een voorstelling van Uurcultuur in De Lawei. We gaan dan op de fiets, dus niet vergeten mee te nemen!  

23-12-16

 • De overmeesterdag werd als zeer speciaal ervaren. Het innovationlab van de NHL o.l.v. Age Wesselius en zijn studenten was een groot succes. 3-D tekenen, Meccanoid de robot, 3-D kleurplaten en kleine robotjes programmeren was weer eens wat anders dan werken uit de boeken. Hopelijk gaan we dit steeds meer doen in de toekomst. 
 • Het Sinterklaasfeest was een leuk festijn met gedichten en prachtige surprises. Ook hebben de kinderen allemaal een toneelstukje of quiz gedaan met Anna en Rian als winnaressen.
 • Op donderdag 15 december hielden de groepen 7 en 8 een Mini-markt voor Serious Request. Er werden zelfgemaakte koekjes en chocolaatjes verkocht, neptattoos gezet, zelfgemaakte kerstkaarten en eigen spulletjes verkocht. Allemaal voor het goede doel. Deze markt heeft €508,- opgebracht, een prachtig resultaat!

Bas naar Het Glazen Huis:
Bas Hettema vertrok zondag om 08.00 uur samen met zijn vader op de fiets richting Het Glazen Huis in Breda. Dinsdag kwamen ze aan in Breda. Een hele knappe prestatie! Met groep 7 hebben we via de livestream de overhandiging van het bedrag kunnen volgen. Het totale bedrag wat ze hebben opgehaald gaat naar het goede doel: kinderen die lijden aan longontsteking. Bas keek heel mooi in de camera en de kinderen hebben je goed kunnen zien! We zijn trots op jou en je geslaagde actie! 
 
http://www.npo.nl/serious-request-tv/20-12-2016/POW_03352451
Na 10 minuten en 40 seconden zie je Bas.

 • Met rekenen zijn we bezig met het koppelen van breuken aan decimale getallen. 
 • Met taal zijn we bezig met de persoonsvorm, het gezegde, het onderwerp en het lijdend voorwerp. Het lijdend voorwerp is nog maar net geïntroduceerd. Dit vinden velen nog best wel moeilijk. We raden aan om ook thuis hier op een speelse manier mee te gaan oefenen. 
 • Hele fijne feestdagen en een leerzaam 2017 toegewenst!

 

19-11-16

 • Op dit moment zijn we met het rekenen o.a. bezig met het gelijknamig maken van de breuken, het cijferend vermenigvuldigen, getallen tot 1 miljoen en de oppervlaktes van moeilijke figuren. 
 • Op taalgebied hebben we net een toets van blok 2 gehad en veel leerlingen hebben nog moeite met het herkennen en het schrijven van bijvoeglijke naamwoorden. 
 • Alle leerlingen hebben ook een persoonlijk doel waar ze aan willen werken. Hier vragen we regelmatig naar. De een wil bijvoorbeeld leren op tijd zijn werk af te krijgen, de ander wil leren netter te werken en weer een ander wil zijn/haar tafel netjes op orde proberen te houden. 
 • Tevens zijn we dagelijks bezig met Kanjer. Hoe gaan we met elkaar om, vaak aan de hand van gedragingen (situaties) in de groep. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de methode van Kanjer die ons hierbij ondersteunt. Een mooi voorbeeld  is: Hoe kom je over op de ander? 
 • Verder zijn er lootjes getrokken voor 5 december. Een gedicht en een leuke surprise met een cadeautje voor €5,- is het huiswerk voor die dag. Succes met het geknutsel en gerijm! Op vrijdag 2 december lever je de surprise in bij juf Vanessa, in een vuilniszak.

 

14-10-16

Vorige week donderdag zijn we naar de Spitkeet in Harkema geweest. Dit in het kader van de Kinderboekenweek. We kregen een rondleiding langs de verschillende huisjes/ woningen. Zo zagen we hoe de mensen vroeger leefden en de woningen eruit zagen. We begonnen bij de pingo, deze ontstonden zo’n 30.000 jaar geleden in de ijstijd.

Daarna liepen we verder langs de verschillende huisjes. De kinderen mochten ook een kijkje nemen in de huisjes. Ze waren hiervan erg onder de indruk. Vooral ook omdat ze zagen dat de huisjes erg klein waren en er soms wel 12 mensen in moesten wonen. Ook het buitentoilet maakte indruk. Het was een geslaagd uitje en de kinderen hebben zich fantastisch gedragen. En van groep 7 nog een bedankje naar de ouders toe voor het rijden en de begeleiding.

23-09-16

 • Na een paar weken school zijn de leerlingen van groep  alweer druk aan het werken en leren. Zo hebben we al klassenregels gemaakt, werken met weektaken en is de zorg voor rekenen al opgezet.
 • De komende weken zullen we ook de zorg voor spelling, begrijpend lezen en lezen opstarten. Daarnaast zullen we ook weer leuke activiteiten doen zoals de nationale voorleeswedstrijd, junior schrijfwedstrijd. Ook zou ik dit jaar weer graag met de Kidsrun van de 8 van Drachten mee willen doen. U zult hiervan op de hoogte gehouden worden.
 • Twee weken geleden hebben we met elkaar besloten om mee te doen met de gelwedstrijd van klokhuis. De bedoeling was om zelf gel te maken. Daarmee een mooie, grappige, stoere, haarlook te creëren, foto maken en deze op te sturen. Nu hebben alle leerlingen hun eigen gel gemaakt onder leiding van de moeder van Robin en de moeder van Bas. In de tussentijd zijn alle potjes al mee naar huis. De foto’s zullen binnenkort op de website komen te staan.
 • Voor groep 7 zijn we nog op zoek naar 1 of 2 luizenouders. Op dit moment is er 1 ouder van groep 7 luizenouder en dan zijn 31 leerlingen ineens best veel. Graag even doorgeven aan de leerkracht als je luizenouder wilt worden.

Hieronder lees je van een paar leerlingen wat ze precies moesten doen om gel te maken.

Het was heel leuk en leerzaam. En de gel werkte ook heel goed. Maken van kapsels. Het stijlen van kapsels. Sommige leerlingen vonden het vonden het maar niks. De gel wou er ook niet heel goed uit. We hadden heel veel creaties van staartjes tot kuiven. Het was heel grappig. Het wil amper uit je haar.  
Groetjes Djura Muiser

De gel wedstrijd was echt super grappig iedereen had hele leuke kapsels. Een paar jongens hadden leuke staartjes en de meisjes hadden mooie of hele rare vlechten en staarten. Heel veel kinderen konden niet meer stoppen met lachen. We gingen in de keuken van om de beurten het maken je kon het maken in groen, oranje of rood. De gelatine blaadjes die doorweekt waren voelde grappig aan. Met heet water koud water gelatine blaadjes en ranja kun je dus leuke gel maken.
Groetjes Rian Rijpkema

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >

Heeft u een vraag?

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >

Heeft u een vraag?

 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >