Heeft u een vraag?

2015-2016 | Groep 8

2015-2016

Juf Vanessa en meester Peter Annema staan de hele week voor deze groep.

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

17-06-16

Kanovaren
Op donderdag 2 juni zijn we met z’n allen gaan kanovaren. Voor sommige leerlingen was dit de eerste keer en weer anderen hadden iets meer ervaring. Het was erg leuk en gezellig en gelukkig waren alle voeten nog droog en is niemand te water geraakt.


 
Kidsrun 2016
Aanstaande zondag doet groep 8 mee aan de Kidsrun van de 8 van Drachten. Met de hele groep rennen wij een afstand van 1 mijl. De run begint bij de woonboulevard in Drachten
( Martin Luther Kingsingel) en eindigt op het Kyriat Onoplein. De starttijd is om 13.30 uur. Natuurlijk hopen we dat alle ouders even komen kijken. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!!!

Moestuintjes
Er was in groep 8 veel belangstelling voor de moestuintjes. In totaal hebben we 3 bakken kunnen vullen met kruiden, groenten en fruit. Ze zijn er druk mee bezig geweest.


 
Schoolkamp
Het is bijna zover. Het schoolkamp staat weer voor de deur. Op woensdag 29 juni vertrekken wij naar Drouwenerveen en op vrijdag 1 juli komen we weer terug. Ik ben nog wel op zoek naar rijders voor de heen- en terugweg. Dus als u kan rijden, graag! De leerlingen krijgen deze week het informatieboekje mee.

EXTRA INFO geldt voor de groepen 7 en 8

Rijksmuseum
Donderdag 7 juli gaan de groepen 7 en 8 naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze zullen worden opgehaald door de Rijksmuseumbus. Het programma duurt van 13.00 uur tot ongeveer 14.30 uur. U begrijpt dat de kinderen dan niet thuis kunnen lunchen omdat wij dan al onderweg zijn richting Amsterdam. Wilt u ervoor zorgen dat de kinderen een lunchpakketje mee hebben? Ook zullen we pas rond 16.30 uur weer op school zijn. Hopelijk is dit voor niemand een probleem. De begeleiding is geregeld vanuit school en natuurlijk het Rijksmuseum zelf. De precieze vertrektijden van de Rijksmuseumbus hebben we nog niet maar we houden u op de hoogte.

 

19-05-16

Verkeersexamen
In april hadden de leerlingen het theorie-examen van verkeer. Er kwam iemand van Veilig Verkeer Nederland  om het examen af te nemen in de klas. Op vrijdag 13 mei hadden we het praktijkexamen. De leerlingen moesten om beurt een route fietsen door Drachten. Op de route stonden diverse mensen van de verkeerstuin om te kijken of de leerlingen veilig fietsten en zich aan de verkeersregels hielden. De leerlingen hebben het ontzettend goed gedaan. Binnenkort komen alle uitslagen binnen.

Centrale eindtoets
Het is al weer even geleden, maar op 19, 20 en 21 april was de landelijke centrale eindtoets voor groep 8. Dit was best wel een beetje spannend. Voor de school was dit ook de eerste keer dat we de centrale eindtoets hebben afgenomen. De leerlingen moesten diverse onderdelen maken op reken- en taalgebied. Eind mei komen de leerling rapporten binnen en deze mogen dan ook mee naar huis.

Kidsrun 19 juni
Op zondag 19 juni lopen/rennen wij mee met de kidsrun van de 8 van drachten. Het is een afstand van ongeveer 1600m die we moeten afleggen. Met de klas hebben we besloten om hier gezamenlijk aan mee te doen. Een aantal leerlingen doen niet mee. Zij hebben hier een geldige reden voor. Binnenkort starten we met een aantal clinic lessen van Impala, op 25 mei, 1 juni, 8 juni en 15 juni. Hier krijgen we dus een voorbereiding op de kidsrun van 19 juni.

Musical
We zijn druk bezig met de musical. De scènes worden druk geoefend en zo ook de liedjes. Vanaf volgende week starten we met het decor, uitnodigingen, kleding e.d. De voorstelling zal plaatsvinden op dinsdag 12 juli. Er zal een middag- en avondvoorstelling zijn. Jullie krijgen hier binnenkort meer informatie over.

Jannet wint de gouden ketting!
Op de wielerbaan van Drachten werd zondag 15 mei de laatste selectiewedstrijd van het noorden voor het NK Jeugd weg wielrennen verreden Jannet de Vries van Wielervereniging Kapenga Home Center uit Drachten heeft op haar thuisbaan haar derde overwinning mogen noteren in een KNWU selectie wedstrijd. Mede door de vorige resultaten gaat ze nu op 4 juni in Bodegraven strijden om de felbegeerde nationale titel in haar leeftijdsklasse. Wij zijn heel trots op Jannet en wensen haar veel succes!

05-04-16

Open dag 2016 Het Menselijk lichaam
We kunnen met elkaar terug kijken op een zeer geslaagde open avond. De leerlingen hebben ontzettend hun best gedaan om met elkaar iets moois neer te zetten. Alle leerlingen hadden met een maatje een prachtige muurkrant gemaakt over het menselijk lichaam en daarnaast nog een proefje die te maken had met het menselijk lichaam. Zo was er in de avond veel te zien en te doen in het lokaal van groep 8. Top gedaan weer, groep 8!!

Hieronder volgt een kort verslag van Elize Blaauw
Het onderwerp van de open dag was verbindingen. Wij gingen als klas over het menselijk lichaam allemaal  projecten maken.  We gingen in tweetallen. Juf ging grabbelen met stokjes waar onze namen op stonden. Zo was het  wel eerlijk. Ik moest met Tess de Vries, ik vond het een leuk maatje en we konden goed samen werken. We moesten een muurkrant maken over het menselijk lichaam. Daarvoor kregen we een papiertje waar jij een muurkrant over kon maken. Wij hadden botten en gewrichten. En we moesten een proefje opzoeken wat met het menselijk lichaam te maken had. We hadden ook een quiz vraag er bij gedaan. En de winnaars zijn… mijn vader Hans Blaauw en mijn broertje Ben Blaauw. En nog de moeder van Tess, Wendy van der Bruggen.

Verkeerstuin
Op donderdag 7 april zal het theorie-examen van verkeer plaatsvinden voor groep 7 en 8. Ze komen bij ons op school om het examen af te nemen. Het praktijkexamen zal pas later plaatsvinden. De datum hiervan is ook te vinden op het activiteitenschema. Op de site www.examen.vvn.nl kunnen de leerlingen ook nog oefenen voor het theorie-examen. Ook hebben ze een overzicht van de borden meegekregen om deze nog even te oefenen.

Cito eindtoets
Op 19,20 en 21 april vindt de landelijke CITO eindtoets plaats. De leerlingen maken de toets alleen op de ochtend. In de middag zijn er dus geen CITO toetsen. De leerlingen zullen getoetst worden op de onderdelen rekenen en taal. Onder taal valt ook woordenschat, begrijpend en studerend lezen. Op school zelf werken we extra met de digitic opdrachten van gynzy. Thuis kunnen de leerlingen (als ze dit prettig vinden) ook zelf extra oefenen. Hieronder een paar sites:

Binnenkort krijgt u een afnameschema. Hierop staan alle afnames van alle drie dagen. Na de eindtoets worden de resultaten opgestuurd. Zodra ik de resultaten binnenkrijg, zorg ik dat u zo snel mogelijk hiervan op de hoogte wordt gebracht. Enige tijd geleden heeft u een ouderkrant gekregen. Hierin staat ook veel informatie over de CITO eindtoets. Heeft u toch nog vragen, dan hoor ik dat graag.

26-02-16

Aanmeldingsgesprekken
De meeste leerlingen zijn de afgelopen week met hun ouders op gesprek geweest. We hebben gekeken naar de nieuwe situatie in de Friese plaatsingswijzer. Daarop volgend heb ik een advies gegeven voor het vervolg onderwijs. Dit hebben we besproken en vastgelegd.  De aanmeldingsformulieren zijn mee naar huis gegaan. De bedoeling is dat de ouders nu hun deel invullen. Deze formulieren graag weer voor 10 maart inleveren op school. De aanmeldingsformulieren worden door mij persoonlijk bij de desbetreffende school ingeleverd. Vergeet niet dat er een kopie bij moet van het ID-bewijs of een ander officieel document.

Doe-middag ( VHS) en oriëntatiemiddag (Drachtster Lyceum)
Op dinsdag 2 februari en op donderdag 18 februari zijn veel leerlingen naar de doe-middag en oriëntatiemiddag geweest. De leerlingen konden op deze dagen een middag meedraaien. De leerlingen werden in groepen verdeeld. Elke groep had een eigen programma. Zo waren er groepen die naar een les Engels moesten of naar techniek, aardrijkskunde, sport en spel, wiskunde enz. Zo hebben de leerlingen een beeld gekregen bij de school maar ook hoe het werkt in de lessen en hoe de lessen worden gegeven.
 
Een tip voor de leerlingen is om naar de Open bedrijvendag te gaan op 12 maart. Op de site http://ovdrachten.nl vindt u meer informatie.

26-01-16

Doe-middag en oriëntatiemiddag
Op dinsdag 2 februari is er een doe-middag op het VHS. Een grote groep leerlingen heeft zich hiervoor opgegeven. Op donderdagmiddag 18 februari heeft het Drachtster Lyceum een oriëntatie-middag. Ook hier was grote belangstelling voor. Alle leerlingen van groep 8 hebben een uitnodiging meegekregen voor beide dagen. Deze middagen beginnen om 12.45 uur. De leerlingen die zich hebben opgegeven voor deze middagen mogen dan om 11.30 uur naar huis. Om 12.30 kunnen zij vanaf school vertrekken naar de VHS/ Drachtster Lyceum samen met andere leerlingen uit de groep.

Aanmeldingsgesprekken
Op 18, 23 en 25 februari zijn de aanmeldingsgesprekken. Via de klassenmail hebben jullie hier bericht over gehad. Heeft u deze niet ontvangen, laat het dan even weten aan juf Vanessa.

18-12-15

Sinterklaas
Ook in groep 8 hebben we een gezellig met elkaar Sinterklaas gevierd. Alle leerlingen hebben ontzettend hun best gedaan om een mooie surprise en gedicht te maken voor elkaar. Ook hebben ze in de ochtend een fantastisch zang en dans optreden gegeven bij de aankomst van de Sint. Top gedaan groep 8.

Kerst
Op maandagmiddag heeft groep 8 kerstkransen gemaakt. Ze moesten zelf de decoratie meenemen. Hiermee konden ze een mooie kerst/ winterkrans maken. Op dinsdagochtend heeft groep 8 geholpen bij het maken van de kerststukjes voor de kleuters. Elke leerling ging samen met een leerling uit de kleutergroep aan de slag om een prachtig kerststuk te maken. Dit was erg leuk om te zien en de resultaten waren erg mooi.

Op de kerstmarkt heeft een groot gedeelte van groep 8 weer een spetterend zang en dansoptreden gehouden onder leiding van meester Renko. Ze zongen het nummer van “I see fire ” van Ed Sheeran en de dans was van het nummer “watch me whip” van Silento. Wat een prachtige act om te zien, goed gedaan!! En zelfs meester Renko heeft meegedaan. Top gedaan Renko!

Kerstvakantie
Na een periode van hard werken is het tijd om te genieten van een welverdiende vakantie. De leerlingen hebben de afgelopen periode hard gewerkt. Na de vakantie liggen de CITO toetsen al weer op ons te wachten, daarop volgend zullen de aanmeldingsgesprekken gepland worden. Hierover krijgt u nog bericht.

20-11-15

Voorleeswedstrijd
Afgelopen week hebben een aantal leerlingen van groep 7 en 8 de schoolronde gehad van de nationale voorleeswedstrijd. De groepen 5,6,7 en 8 waren hierbij aanwezig. Alle leerlingen mochten na de wedstrijd een stem uitbrengen. Uiteindelijk zijn Damita Jongsma en Anne-Nel Talsma door naar de laatste ronde. Aanstaande vrijdag moeten Anne-Nel en Damita beide nog een stukje voordragen. De vakkundige jury ( de leerkrachten) beoordelen welke dame door gaat naar de regionale ronde. Deze zal plaatsvinden in de bibliotheek van Drachten. Datum en tijd worden t.z.t. nog bekend gemaakt. Hieronder volgt nog een stukje van Jeffrey de Jong.

Vrijdag 13 november was de schoolronde van de voorleeswedstrijd, het was spannend. De kandidaten waren :Jeffrey, Joshua, Anne-nel, Jort, Damita en Joan. Als ze aan de beurt waren mochten ze op een grote stoel zitten. De groepen 5, 6, 7 en 8 mochten op de beste voorlezer stemmen. Uiteindelijk was het gelijk spel, Anne-nel en Damita hadden evenveel stemmen.
Door Jeffrey de jong

Mediamasters
Vanaf 20 november starten we in groep 8 met mediamasters. Van 20 november t/m 27 november is het de week van de mediawijsheid. Ook in groep 8 vinden we het belangrijk dat we hier aandacht aan besteden. De kinderen komen tegenwoordig al op jonge leeftijd in contact met (social) media. Hieronder kunt u wat informatie lezen over mediamasters. Wilt u er meer weten dan kunt u dit bekijken op de site www.mediamasters.nl

Wat is MediaMasters?
Tv, internet, sociale media, apps, games en smartphones: de mogelijkheden die media bieden zijn grenzeloos. Maar hoe werken ze, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Dat ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 in het superspannende mediawijsheidspel: MediaMasters 2015.

De interactieve game biedt scholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van leerkrachten, ouders, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben. Dit jaar bezoekt een klas met kinderen het kasteel van de familie di Mediacia, zij zijn al eeuwenlang voorlopers op het gebruik van media en de oprichters van de Orde van Respect. Al snel gebeuren er mysterieuze en onverklaarbare dingen als drie kinderen afdwalen van de groep. Kunnen de leerlingen de hoofdpersonen helpen om veilig uit het kasteel te ontsnappen?

MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met de MediaMissies. Dat zijn mediawijze opdrachten over bijvoorbeeld privacy, cyberpesten, programmeren, betrouwbaarheid van bronnen en het zelf creëren van content. Tijdens deze opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Aan het einde van het spel ontvangen alle leerlingen een MediaMasters diploma, hét bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. De klassen met de hoogste scores winnen een mooie prijs.

16-10-15

Nationale voorleeswedstrijd
Deze week strijden de 10 leerlingen voor de klassenronde van de nationale voorleeswedstrijd. Van deze 10 kanjers kunnen er helaas maar 3 door naar de schoolronde. Ze moeten ongeveer 5 minuten voorlezen uit hun favoriete leesboek. Er wordt gelet op: tempo, uitspraak, verschillende stemmetjes, overbrengen van emoties, past het boek bij de doelgroep. Wij wensen Jeffrey, Anne-Nel, Mats, Joshua, Emma, Thijs, Jannet, Hannah, Sem en Tess deze week veel succes!!

Kinderboekenweek
Ook in groep 8 zijn we bezig geweest met de Kinderboekenweek. Zo hebben we op de donderdag een proefjescircuit. Ze moesten in tweetallen een proefje uitzoeken/ bedenken die past bij het niveau van groep 8. Daarbij hebben ze ook een werkblad gemaakt. Natuurlijk moest het proefje ook even getest worden! Foto’s hiervan zullen t.z.t. op de website verschijnen.

Creatieve opdracht kinderpostzegels
In groep 8 hebben we in groepjes meegedaan met de creatieve opdracht. De leerlingen werden uitgedaagd om een kort filmpje op te nemen waarin je moest laten zien wat je vooral  NIET moet doen als je kinderpostzegels verkoopt. Afgelopen woensdag hebben we klassikaal de filmpjes bekeken en dit was erg leuk en ook erg hilarisch. Alle groepjes hebben dit Top gedaan!! We kunnen hiermee een schoolreisje naar WALIBI winnen, dus…wie weet.

Drempeltest
Op dinsdag 3 november is de drempeltest voor groep 8. Afgelopen week hebben de leerlingen hierover een informatiebrief en folder meegekregen. Ook de oriënterende gesprekken zijn gepland en ingeroosterd. We wensen de leerlingen van groep 8 alvast veel succes met de drempeltest.

Informatieavonden Voortgezet onderwijs
In november staan er veel informatieavonden gepland voor ouders/ verzorgers. De leerlingen hebben al een uitnodiging meegekregen van Singelland. Ook het Nordwin College ( VMBO Groen) heeft op 24 november een informatieavond. Nu even in een schema:

Burgemeester Harmsma school 3 november tijd volgt nog Gorredijk
Singelland 17 november 19.15-21.45 Drachten
Nordwin College (VMBO Groen) 24 november 19.30-?  Heerenveen en Buitenpost


Klassenmail
Deze week heb ik ook een klassenmail gestuurd met een agenda overzicht van groep 8. Tot ongeveer december staat beschreven wat er voor extra activiteiten gepland staan. Heeft u deze niet ontvangen, dit graag even melden. Het kan ook voorkomen dat de mail in “ongewenst” terecht is gekomen.

11-09-15

We zijn gestart!!
Na een heerlijke vakantie is ook groep 8 weer gestart met het laatste schooljaar op de Bolder. Dit jaar zal een bewogen en spannend jaar worden. Veel nieuwe dingen zullen bij de leerlingen op hun pad komen. In de stof zal veel gedaan worden aan herhaling en proberen we ook dit jaar weer het beste uit de leerlingen te halen. Zelf zijn ze al hard en goed aan het werk. Toppers!!

Verkeerstuin
Dit schooljaar hebben de groepen 7 en 8 verkeerstuin. Elke maand gaan we met de groep op de fiets naar de verkeerstuin waar ze gaan oefenen met theorie- en praktijklessen. Binnenkort ontvangen jullie hier een overzicht van. De eerste les start op donderdag 17 september.

Een beter milieu begint bij…….groep 8!
In groep 8 gaat er elke week een groepje met meester het plein op om afval te ruimen. Dit doen ze om te zorgen voor een gezonde leefomgeving en dragen een stukje bij aan een beter en schoner milieu. Met een grijper en plasticzak gaan ze op pad. En zo te zien zijn ze er helemaal klaar voor.


    
Spelletjes
De afgelopen weken hebben we bijna elke ochtend rekenspelletjes gedaan. Dit zijn spelletjes van “met sprongen vooruit”. Op een speelse manier oefenen ze met breuken, procenten, kommagetallen, metriek stelsel en keersommen.

 

Nieuws

Heeft u een vraag?

AGENDA

 

Nieuws

Heeft u een vraag?

AGENDA

 

Nieuws

AGENDA