Heeft u een vraag?

2016-2017 | Groep 8

2016-2017

Juf Tineke staat de hele week voor deze groep.

Nieuws

Regelmatig vindt u hieronder het laatste nieuws uit de groep.

21-07-17

Het zit erop! De basisschooltijd van groep 8 is voorbij. Alle Kinderen gaan volgend jaar naar het VO. De eindmusical was een groot succes. We hebben twee fantastische voorstellingen neergezet. Ook via deze weg nogmaals bedankt voor alle inzet van bepaalde ouders. Na onze eindmusical zijn we aan de slag gegaan met de afscheidsmusical voor meester Frits. Ook die show was een enorm succes waarbij me meester Frits enorm hebben verrast. Omdat ik na dit jaar afscheid neem van de Bolder en dus ook deze kinderen heb ik samen met hulpouders een klassenbarbecue georganiseerd. Alle ouders en kinderen van groep 8 zijn daarvoor uitgenodigd. Om het jaar spetterend af te sluiten slapen alle kinderen uit groep 8 daarna op school. De laatste ochtend ontbijten we dan gezellig in ons klasje voor de laatste keer om daarna afscheid te nemen van elkaar.

Dankwoord juf Tineke
Ik ben 9 jaar geleden begonnen met invallen op de Bolder. Vervolgens kreeg ik een baan aangeboden op de Finneblom in Boornbergum. Na 6 jaar ben ik toch weer terug gekomen op de Bolder. Ik merkte dat ik liever op een grotere school werkte met een groter team. Ik heb hier nu twee jaar lang les gegeven en merk nog altijd de onrust om iets anders te gaan doen. Omdat ik een nieuwe relatie heb gekregen met iemand uit Rotterdam, heb ik besloten om uit het onderwijs te stappen en naar Rotterdam te verhuizen. Vanaf daar wil ik kijken wat er bij me past en wat ik leuk vindt om te doen. Het is een grote en spannende stap maar ik kijk erg uit naar de nieuwe uitdaging. Ik wil alle ouders en kinderen van de Bolder bedanken voor een enorm leuke tijd. Ik heb geweldig samengewerkt met bepaalde ouders. Ik kan terug kijken op een mooie tijd en een leuke klas waarbij ik afscheid kan nemen op mijn hoogtepunt.

28-06-17

We zijn ontzettend druk met het oefenen voor de musical. Er moesten teksten ingestudeerd worden, er zijn decorstukken gemaakt, er moesten liedjes geoefend worden en natuurlijk moesten alle kinderen in de rol van een ander kruipen. Het eindresultaat mag er zijn. Maandag en dinsdag worden er voorstellingen gegeven voor de kinderen van de Bolder en donderdag 29 juni voor vrienden en familie. We zijn ontzettend trots op wat de kinderen presteren. Het is een fantastische eindmusical.

19-05-17

Zeebenen in de klas
Om meer bekendheid te geven aan het beroep van zeevarende, worden gastlessen gegeven aan groep 7 en 8 van basisscholen. Hier komt een kapitein, loods, werktuigkundige of stuurman in de klas vertellen over zijn of haar beroep en ervaringen op zee. 13 april kregen wij hierover een voorlichting. Het was interessant om te horen wat er allemaal bij komt kijken op zee.

EindCito
Op 18,19 en 20 april hebben onze groep-achters lopen zweten en zwoegen om hun eindcito zo goed mogelijk te maken. Inmiddels zijn de resultaten bij de kinderen bekend. Juf is heel tevreden met de scores uit de klas. Iedereen heeft zijn/haar best gedaan en meer kun je niet doen.

Schoolkamp
Na de meivakantie gingen we gelijk op schoolkamp naar Annen. We hadden een prachtige ruime accommodatie. We hebben veel leuke dingen gedaan maar het toppunt was de bonte avond. Er hing een heerlijke sfeer waarbij veel is gedanst, gezongen maar ook gesnoept. 


 

07-04-17

 • Woensdag 22 maart hadden we open dag die samenviel met ‘de grote rekendag’. Na de opening op het plein zijn we in de klas aan de slag gegaan. De kinderen hebben in groepjes een nieuw vakantiepark ontworpen. De parken zijn ’s avonds gepresenteerd. Alle parken hadden een eigen naam, een brochure en soms zelfs een animatieprogramma ontwikkeld.
 • De kinderen oefenen wekelijks op maandagmiddag en vrijdagmiddag o.l.v. Ageeth Eefting. In de klas is afgesproken dat iedereen zijn/haar tekst voor 21 april uit het hoofd kent. Op school mogen ze na hun taken oefenen maar ouders kunnen ook thuis helpen met het doornemen van scènes. 
 • Week 13 was de week van het geld. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Hiervoor hadden we een gastles waarbij de kinderen aan de hand van een quiz nadachten over omgaan met geld. Het was een leuke leerzame ochtend.
 • Donderdag 30 maart hebben we met de hele klas op school geluncht. Om kinderen te leren gezonde keuzes te maken is daarvoor een lesprogramma ontwikkeld. Daarmee ontdekken en ervaren kinderen op de basisschool wat gezonde producten doen voor hun lijf. Zo worden ze zich bewust van wat ze dagelijks eten en drinken en leren op een speelse manier om te kiezen voor gezond. Bij het hele lesprogramma ligt de nadruk op samen doen en samen beleven. Het lesprogramma wordt dan ook afgesloten met een gezamenlijke, gezellige maar vooral gezonde lunch.

10-03-17

 • Alle leerlingen van groep 8 maken op 18,19 en 20 april 2017 een verplichte eindtoets. Met de Centrale Eindtoets kunnen ze laten zien wat ze in acht jaar basisschool hebben geleerd.
 • Ook het schoolkamp is al gepland. We vertrekken dinsdag 2 mei richting Breeland en komen donderdag 4 mei weer terug. Op dit moment worden er begeleiders gezocht. De kinderen hebben zelf de dagprogramma’s gekozen.
 • Afgelopen donderdag was er in onze klas een gastspreker die heeft verteld over zijn leven in Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit komt in onze lesmethode nauwelijks aan de orde en was een zeer interessante aanvulling op wat we al weten. Frits Siegel heeft ons een uur lang verteld over zijn herinneringen tijdens de oorlog.

03-02-17

 • Na de kerstvakantie hebben we eigenlijk alleen maar hard gewerkt. De citotoetsen stonden voor de deur en voor de kinderen in groep 8 zijn die erg belangrijk. Ze kunnen voor de allerlaatste keer laten zien wat ze kunnen voordat er een schooladvies wordt gegeven. We hebben dus veel geoefend en de hersenen weer opgefrist zodat we er vol goede moed tegenaan konden gaan. 
 • Voor de kinderen zijn er op de middelbare scholen veel open dagen en doedagen waar ze aan deel kunnen nemen. 
 • Op dit moment zijn we bezig met het maken van een proeftoets Eindcito. Aangezien we ons goed moeten concentreren tijdens het maken van lessen en toetsen zijn we ook begonnen met een lessenserie Mindfulness. De komende 7 weken worden deze lessen verzorgd door Marisa van Mirre op de vrijdagochtend zodat we allemaal Zen ons weekend kunnen starten. 
 • Ook hebben we woensdagagochtend afscheid genomen van juf Jildou. Haar stage zit erop. Ze heeft een ontzettend leuke tijd gehad bij ons op school en we zullen haar dan ook nog vaker tegenomen als invalleerkracht.

23-12-16

 • Op 21, 22 en 24 november hebben de leerlingen samen met hun ouders de oriëntatie gesprekken gevoerd. De leerkracht heeft hierbij een voorlopig advies gegeven. De kinderen weten nu waar ze nog aan moeten werken en wat de mogelijkheden zijn. Iedereen kan zich nu gaan oriënteren op verschillende scholen.
 • Op dinsdag 26 november is de hele Bolder overmeesterd door een heleboel meesters in opleiding. Ze namen het lesprogramma van de leerkracht over en hadden zelf voor de middag een leuk programma voor de kinderen in elkaar gezet. Kinderen konden zich inschrijven voor workshops waaronder tekenen met een 3D-pen, het maken van een robot of het spelen van leuke leerzame spellen op de IPad. Het was een geslaagde dag.
 • Maandag 5 december hebben we in de klas Sinterklaas gevierd. Eerst heeft een aantal kinderen een openingsact gedaan op het schoolplein. Ze hebben helemaal zelf een dans in elkaar gezet en deze geshowd aan al het publiek. Na de opening zijn we naar de klas gegaan. Er waren weer fantastische surprises gemaakt. Iedereen had enorm zijn best gedaan op de knutselwerken. Het was een gezellige ochtend waarbij natuurlijk veel is gesnoept. ’s Middags hebben we samen spelletjes gedaan en mocht er ook gespeeld worden met de gekregen cadeaus.
 • Donderdag 15 december is er door de kinderen uit groep 7 en 8 een markt georganiseerd waarbij ze zoveel mogelijk geld op wilden halen voor Serious request. Ook dit hebben de kinderen helemaal zelf voor elkaar gekregen. We hebben een commissie opgesteld die opdrachten heeft verzonnen in de klas. Er kwamen veel leuke ideeën binnen en er is een taakverdeling gemaakt. Er is uiteindelijk €508,- opgehaald! Bas Hettema uit groep 7 is met het opgehaalde bedrag naar het glazen huis gefietst waar hij het persoonlijk aan gaat bieden. Complimenten voor de kinderen uit groep 7 en 8. Wow wat een prestatie. En natuurlijk iedereen bedankt die geld heeft gedoneerd.
 • Wekelijks staat bij ons de kanjertraining op het programma. Hierbij werken we met het digibord, een werkboek en zijn we veel met elkaar in overleg. Iedereen is anders maar toch zullen we het met elkaar moeten doen. We werken allemaal het prettigst als er een fijne sfeer in de klas heerst. Soms weet je niet precies hoe je overkomt op een ander. En er zijn ook nog wel eens punten waaraan iemand kan werken.
 • In onze groep doen we iets heel bijzonders. Elke week is er één kanjer die voor de klas komt te staan. Deze leerling vraagt aan de klas hoe ze over hem/haar denken. De kinderen leggen allemaal een fiche in het kanjerkwadrant. Daarin is te zien hoe leerlingen overkomen in de klas. De kanjer mag vragen waarom kinderen hun fiche ergens hebben neergelegd.
 • Soms krijgt de kanjer tips mee om het gedrag te veranderen. Aan het eind wordt aan de klas gevraagd: “Wie zou met deze persoon om willen gaan als hij/zij aan de gegeven tips gaat werken”? En alle kinderen die dat willen gaan dan met elkaar op de foto. De ouders van de kanjer krijgen de foto’s toegestuurd met de bijbehorende tips. Het komt soms ook voor dat kinderen blijven zitten, en dat mag. We hoeven niet allemaal beste vrienden te zijn. Soms ben je elkaars type niet en dat is niet erg. Maar op school werken we samen als dat nodig is en zijn we vriendelijk tegen elkaar. 

19-11-16

Op maandag, dinsdag en donderdag 21, 22 en 24 november zijn er in groep 8 oriëntatiegesprekken gepland. Ouders en leerlingen krijgen in een gesprek van 15 minuten te horen wat het uitstroomniveau van de leerling(e) lijkt te worden.

14-10-16

Het is alweer bijna vakantie. Wat gaat de tijd toch snel. We begonnen het schooljaar in korte broek maar inmiddels kan de sjaal al bijna weer om. We hebben hard gewerkt aan alle vakken, het huiswerk loopt inmiddels en de eerste cijfers zijn al binnen. 

 • Sinds 5 oktober zijn we bezig met de Kinderboekenweek. Het thema is ‘voor altijd jong’. Hoe zag het leven eruit toen onze opa’s en oma’s jongen waren? 
 • Met de hele klas zijn we naar de Spitkeet geweest. Daar konden we zien hoe de mensen 100 jaar geleden leefden op de Fries/Groningse heide.

 • In de klas hebben we geschreven met kroontjespen en inkt net als vroeger. Dit ging niet bij iedereen heel soepel.  

 • Van onze familie hebben we een stamboom gemaakt. Prachtig om te zien hoe je soms op je overgrootouders kunt lijken. Ook hebben we onze eigen Aap, noot, mies gemaakt en een miniboekje geschreven en geïllustreerd. 
 • Op de kijkavond gaan we dat allemaal presenteren in ons oud Hollands café waar we zelfgemaakte taart en cake zullen serveren. 
 • Daarna gaan we lekker vakantie vieren en weer opladen voor de volgende periode.

23-09-16

 • Inmiddels zitten er al weer bijna vier weken op. Voor groep 8 was de overstap niet zo groot, want ze kregen dezelfde juf.
 • Ook hebben we naast de vaste leerkracht een LIO-stagiaire. Ze heeft zich in de vorige Bolderberichten al even voorgesteld en was ook aanwezig op de klasseninformatieavond. Juf Jildou zal elke maandag, dinsdag en woensdag voor de groep staan.
 • We hebben ook dit jaar samen regels opgesteld om ervoor te zorgen dat het prettig werken is in onze klas.
 • Alle vakken lopen inmiddels goed. We hebben voor aardrijkskunde, Engels en natuur nieuwe methodes. Het is even wennen maar het ziet er erg leuk een leerzaam uit.
 • Omdat we wekelijks maar één keer naar de sporthal lopen, en toch graag twee keer gymnastiekles willen, hebben we in de klas iets nieuws bedacht. Elke week mag een tweetal een gymles verzorgen in het speellokaal op de vrijdag. Het is niet al te groot, dus we moeten rekening houden met de ruimte en elkaar, maar we hebben er veel zin in.
 • Ook hebben de kinderen dit jaar een agenda aangeschaft zodat ze daar hun huiswerk in kunnen schrijven. Jaja huiswerk! We gaan ons eerst voorbereiden op de Citotoetsen in januari om vervolgens de overstap naar de middelbare school zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.
 • Naast het harde werken is er ook tijd voor ontspanning. We hebben een “schaduwtekening” gemaakt en schilderen nu dieren van Afrika om het klaslokaal op te vrolijken.

05-09-16

Lio-stagiaire
Hallo allemaal, Ik ben Jildou Nynke Visser en ik kom dit jaar mijn LIO (vierdejaars Leraar In Opleiding) stage doen op De Bolder. Ik volg de Academische Pabo aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit is een combinatiestudie van de Pabo en de bachelor Pedagogische Wetenschappen. Ik loop deze stage in groep 8, bij juf Tineke. Ik zal op de maandag, dinsdag en woensdag op school te vinden zijn tot en met januari. Gelukkig ken ik de school al een beetje, want ik heb vroeger zelf ook op De Bolder gezeten. Mijn hobby’s zijn korfballen en lezen. Ik heb er heel veel zin in!

 

 

Heeft u een vraag?

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >
 

Heeft u een vraag?

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >
 

Nieuws

 • Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt
  15 mei 2018

  Draaidag openluchtspel Papegaaienbuurt

  Op dinsdag 15 mei 2018 hebben de leerlingen van de groepen 3/4 en 4 van OBS De Bolder in Drachten hun eigen openluchtspel in de Papegaaienbuurt van Drachten gespeeld. De leerlingen waren…

  Meer >
 • Koningsspelen 2018
  25 april 2018

  Koningsspelen 2018

  Op vrijdag 20 april 2018 waren de jaarlijkse Koningsspelen.We hebben gedanst op het plein, gezamenlijk ontbeten en daarna allemaal spelletjes gedaan.

  Meer >
 • Nieuws uit de groepen
  17 april 2018

  Nieuws uit de groepen

  Er is weer leuk nieuws uit de groepen te melden! Nu de Bolderberichten niet meer verschijnen wordt het groepennieuws met regelmaat op de website bijgewerkt.

  Meer >