0512-52 11 00
Het laatste nieuws van onze school

Het laatste nieuws van onze school

Wat we graag met u delen...

Het laatste nieuws van onze school
100%
min
59%

Eindmusicals: Jungle Beat!

Jul, 2022 Groep 8

In de afgelopen dagen traden beide groepen 8 op voor de andere groepen en familie. Erg leuk en goed gedaan, jongens en meisjes! Van tevoren de spanning en na de optredens de opluchting, ontlading en trots bij de (groot)ouders.

Nog één week en dan verlaten de groep 8 leerlingen De Bolder. De laatste week hebben ze nog een aantal leuke activiteiten en verlaten ze toch echt – door een “tunnel” die wordt gevormd door de andere leerlingen - De Bolder. Langs deze weg willen we alle leerlingen die de school gaan verlaten heel veel plezier en succes wensen in het voortgezet onderwijs! En graag zien we jullie nog een keer op De Bolder om bijv. je rapport te laten zien. Het ga jullie goed!


Het laatste nieuws van onze school

Sportief uitstapje!

Jun, 2022 Sport

De groepen 5b, 7 en 7/8 deden vandaag mee aan de Adventure Trial Drachten. De leerlingen moesten onderweg een parcours afleggen met elf activiteiten, activiteiten waar ze punten mee konden verdienen. Al met al waren ze twee uur onderweg. En wat werkte het weer ook mee!

Alle kinderen hebben het geweldig gedaan! PS alle ouders enorm bedankt voor de begeleiding!


Het laatste nieuws van onze school

Musical groep 8

Jun, 2022 Cultuur

Eindmusicals groep 7/8 en 8: Junglebeat!
Na wekenlange voorbereiding is het bijna zover. Op woensdag 6 juli voert groep 7/8 de Junglebeat op en donderdag 7 juli is groep 8 aan de beurt. Zet hem op!

Waar gaat Junglebeat over?
Junglebeat is dé opzwepende musical hit van 2020. Een hilarisch verhaal over het vinden van je passie en je dromen najagen. Met vrolijke liedjes, kleurrijke karakters en heerlijke humor. Volg de beat van je hart!


Het laatste nieuws van onze school

Jij in de lawei! Groepen 6, 7/8 en 8

Mei, 2022 Cultuur

Al jaren een succesnummer. Tijdens Jij in De Lawei maakten de groepen 6, 7/8 en 8 je in één dag met de groep een voorstelling. In workshops leerden ze in verschillende groepen de kneepjes van het theatervak en werden daarin begeleid door professionals uit de theaterwereld. Dinsdagavond 10 mei brachten ze alles in de praktijk met een spetterende voorstelling op het grote podium van De Lawei. Groep 6, 7/8 en 8 goed gedaan!


Het laatste nieuws van onze school

Hond maakt (voor)lezen nog leuker

Mei, 2022 Lezen

Schoolhond Bumper is woensdagmiddag 11, 18 en 25 mei op de jeugdafdeling van Bibliotheek Drachten. Al luisterend helpt hij kinderen met lezen.

Normaal komt de viervoeter op school om kinderen te helpen met leren lezen, maar nu komt hij samen met zijn begeleider naar de bibliotheek om door iedereen die dat leuk vindt, voorgelezen te worden.

Voorlezen aan een hond kan het leesplezier bevorderen. De hond oordeelt niet als je langzaam leest of als je fouten leest. De hond is blij met de aandacht en luistert geduldig. Dat hij bij het voorlezen aanwezig is, geeft een kalmerende werking. Het geeft de leerling rust. Bumper is samen met zijn begeleider Anke ook regelmatig te gast op onze school om leerlingen te helpen bij het hervinden van hun leesplezier.

Schoolhond Bumper komt woensdag 11 , 18 en 25 mei 15–16 uur in Bibliotheek Drachten (gratis entree)


Het laatste nieuws van onze school

KONINGSSPELEN

Apr, 2020 Sport

Na een feestelijke openingsdans op het plein genoten de kinderen van een heerlijk Koningsdagontbijt. Na het ontbijt gingen de kinderen o.a. dammen o.l.v. Gabriél Heerema (oud-damkampioen), kregen ze kickbokstraining verzorgt door The Gym Harkema, was er een korfbal clinic verzorgt door KV Drachten Van Der Wiel, waren er springkussens en een survivalbaan, was er een kleurwedstrijd en werd er gedanst o.l.v. dansschool DMC. Al met al een top dag met prachtig weer, een mooie afsluiting voor de meivakantie!


Het laatste nieuws van onze school
100%
min
100%

POP in de school!

Mrt, 2022 Muziek

De groepen 6 t/m 8 hebben hun project “POP in de school” afgelopen donderdag afgerond. Elke keer weer mooi om te zien hoe de leerlingen in korte tijd in staat zijn om een instrument te leren spelen en de popliedjes enthousiast kunnen zingen. Het was ook heel fijn dat ouders weer aanwezig konden zijn tijdens de optredens.

Zie ook ons Instagram account voor meer impressie in beeld.


Het laatste nieuws van onze school

STOP-MOTION groepen 7 & 8

Feb, 2022 Cultuur

Elk jaar doen onze groepen mee aan verschillende activiteiten die vanuit De Lawei worden georganiseerd. Deze weken draaiden de groepen 7 en 8 mee in de workshop Stop-motion.

Wat is Stop-motion?
De leerlingen maakten zelf illustraties en gebruikten hiervoor o.a. Lego om vervolgens de beelden te monteren en deze achter elkaar te zetten. Door verschillende frames (afbeeldingen) achter elkaar te zetten creëerden de leerlingen een stop-motionfilmpje, waarin het bijvoorbeeld lijkt alsof een voorwerp uit zichzelf beweegt. De leerlingen mochten hun creativiteit de vrije loop laten en verzonnen hun eigen verhaal. Aan het einde van het project werden de filmpjes aan elkaar gepresenteerd. Al met al een creatieve, leerzame workshop waarbij meerdere ICT-middelen werden ingezet en er goed moest worden samengewerkt!


Het laatste nieuws van onze school

Voorleeswedstrijd

Dec, 2021 Cultuur

In de groepen 7, 7/8 en 8 is er deze week gestreden om de titel voorleeskampioen van OBS De Bolder. De finalisten waren: Roos (gr. 7), Fiënne (gr 7), Naomi (groep 7/8), Kyara (gr. 7/8), Mohale (gr. 8) en Kaij (gr. 8). Helaas kon de finale niet in de middenruimte plaatsvinden, maar lazen de kandidaten voor “in de meet” en konden de andere groepen de finale digitaal volgen.

Waar lette de jury o.a. op? Zijn er tempowisselingen waar dat nodig is? Past het stemgebruik bij het verhaal? Wordt de emotie juist overgebracht? Kijkt de kandidaat het publiek zo nu en dan eens aan? Is de kandidaat goed verstaanbaar? Enz.

Alle deelnemers deden hun uiterste best en na een spannende strijd werd Fiënne uit groep 7 aangewezen als voorleeskampioen 2021, zij vertegenwoordigt De Bolder in de volgende ronde. Fiënne van harte gefeliciteerd en alle andere deelnemers bedankt voor het meedoen!


Het laatste nieuws van onze school

Sinterklaasfeest

Dec, 2021 Viering

In alle groepen hebben we vandaag het Sinterklaas gevierd. De groepen 1 t/m 4 in de prachtig versierde (!) gymzaal en de groepen 5 t/m 8 gewoon in hun eigen groep. Na een periode van thuisquarantaine waren de vier bovenbouwgroepen gelukkig weer op school. Fijn dat het feest - binnen de maatregelen- door kon gaan.

In sommige groepen ontbraken een aantal leerlingen, dit was erg sneu. Na overleg met de GGD konden zij helaas niet naar school. Een aantal afwezige leerlingen waren “digitaal aanwezig” verder is het met hulp van ouders, juffen en meesters gelukt om de meeste cadeautjes en/of surprises alsnog af te geven bij de zieke leerlingen, fijn dat het zo kon!

Graag willen we de pieten en Sinterklaas bedanken voor hun komst naar De Bolder. Tot slot willen we graag de Sinterklaascommissie bedanken, wederom goed gedaan!


Het laatste nieuws van onze school
100%
min
147%

Van de projectgroep

Nov, 2021 Projectgroep

Onlangs hebben wij op school meerdere Smartgames aangeschaft voor in de groepen. Een Smartgame is een logisch denkspel. Je traint er je geheugen mee, verbetert je ruimtelijk inzicht en je probleemoplossend denken. Deze week hebben we ze in groepjes uitgezocht, gespeeld en daarna aan elkaar uitgelegd. Voor sommige leerlingen is dit best lastig, het uitleggen van informatie en spelregels zodat dit begrijpelijk is voor de anderen.

Daarna zijn we verder gegaan met de Lapbooks, we zijn in groepjes gestart aan een project over natuurverschijnselen. Ze mochten zelf een natuurverschijnsel kiezen en deze hebben ze onderzocht. Hoe ontstaat het? Wat gebeurt er? Etc. Deze informatie verwerken ze in een Lapbook, vandaag hebben we ze afgemaakt en volgende keer gaan we ze aan elkaar presteren. Er zijn prachtige onderwerpen gekozen zoals: vulkanische bliksem, De Regenboogberg, tornado’s, druipgrotten en de Bloedmaan…

Samenwerken gaat voor de meeste kinderen erg goed, al is overleggen en compromissen sluiten voor sommigen niet altijd makkelijk, dit is een mooi leerdoel! De leerlingen die het Lapbook al af hadden mochten vandaag technisch aan de slag met en bouwpakket voor het bouwen en schroeven. Bijvoorbeeld een helikopter, motor, heftruck of vrachtwagen. Dit stimuleert creativiteit, motoriek en technisch begrip. Wat onze projectgroep is en waarom kunt u hier lezen.


Het laatste nieuws van onze school

Klimmen

Nov, 2021 Sport en cultuur

Naast de basisvakken zetten we op De Bolder extra in op sport en cultuur. Zo krijgen alle leerlingen – vanaf groep 1 en 2 - les van een vakleerkracht gymnastiek van het Sportbedrijf Drachten. Door deze goede, gerichte gymlessen aan te bieden merken we o.a. dat de motoriek van onze leerlingen een boost krijgt. Verder kunnen de leerlingen in de oudere groepen elk jaar meedoen aan de verschillende sportactiviteiten binnen de gemeente Smallingerland.

Afgelopen week hadden de bovenbouwgroepen een clinic klimmen, tijdens deze clinic hebben ze geleerd te klimmen en te zekeren. De leerlingen vonden het een topactiviteit!


Het laatste nieuws van onze school

Streetwise

Okt,2021 Verkeer

Op De Bolder nemen we maatregelen om de verkeersveiligheid van onze leerlingen te vergroten. Verkeer staat daarom op het lesrooster, maar dat is de theorie. Het gedrag in het verkeer is moeilijker te trainen. Het verkeersprogramma Streetwise (van de ANWB) helpt ons daarbij: praktische, leuke en leerzame verkeerslessen helpen leerlingen goed voorbereid en veilig de op weg te gaan.

Professionele instructeurs zijn twee dagen op school en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische- en rijlesauto's, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Al met al een leuke, leerzame dag!


Het laatste nieuws van onze school

Bezoek burgemeester

Okt, 2021 Gastbezoek

Op donderdag 7 oktober 2021 bracht burgemeester Jan Rijpstra – in het kader van de Kinderboekenweek “Worden wat je wil!” - een bezoek aan onze school. Hij vertelde in beide groepen 4 over zijn beroep en daarnaast konden de leerlingen allerlei vragen stellen.

De leerlingen waren onder de indruk dat de burgemeester bij hen op bezoek kwam. De meeste leerlingen zien hem als “de baas van de Drachten.” Mooi om te zien hoe de burgemeester uitgebreid de tijd nam en in hun eigen taal uitlegde wat zijn werk precies inhoudt en dat niet hij, maar de gemeenteraad veelal bepaalt wat er gebeurt. Mede namens de leerlingen willen we de burgemeester bedanken voor zijn komst!


Het laatste nieuws van onze school

Kinderboekenweek

Okt, 2021 Cultuur

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijkse terugkerende periode van 10 dagen ter promotie van het kinderboek. Lezen is leuk én erg belangrijk! Ook op De Bolder zijn we deze week gestart. Allerlei beroepen komen aan de orde, ouders vertellen over hun beroep, de groepen doen verschillende activiteiten en sommige groepen gaan op excursie naar bijv. de brandweerkazerne.

De week wordt afgesloten met een aantal kijkmomenten op woensdag 13 oktober.


Het laatste nieuws van onze school

Cultuurdag

Sep, 2021 Cultuur en Sport

Op De Bolder vinden we het belangrijk dat onze leerlingen zich niet alleen ontwikkelen op het gebied van taal, lezen en rekenen, maar ook op het gebied van sport en cultuur. Naast de inzet van onze vaste vakdocenten gymnastiek en muziek kozen we dit jaar ook voor een Cultuurdag aan het begin van het schooljaar. Na twee lock downs merkten we dat de leerlingen lange tijd geen extra activiteiten hebben gehad op school. En wat is dan mooier om aan het begin van het schooljaar een Cultuurdag voor de leerlingen te organiseren?

Op 16 september had elke groep verschillende workshops die door de professionals van de “CKV Fabriek” werden verzorgd. De CKV Fabriek brengt kunst, cultuur en creativiteit. Het is hun doel om leerlingen kunst en cultuur écht te laten beleven en dat is goed gelukt!

Wat hebben de leerlingen zoal gedaan? Theater, percussie, hip hop dance, light painting, beatbox, rap, breakdance, stop motion en graffiti. Verder konden de groepen gebruik maken van een stormbaan en een springkussen en verzorgde onze oudervereniging een patatje en een snack. Al met al een geslaagde en gezellige cultuurdag!


Het laatste nieuws van onze school

Inzet NPO-gelden 2021-2022

Aug, 2021 Ontwikkeling

Ongeveer € 5,8 miljard uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) gaat naar voorschoolse educatie, basisscholen en middelbare scholen. Zij kunnen hiermee leerlingen en leraren helpen om leervertragingen en andere problemen door corona aan te pakken. Op De Bolder zetten wij de NPO-gelden in voor:

  • Inzet van extra leerkrachten: voor de groepen 1/2, 3 t/m 5 en 6 t/m 8 zetten we één dag per week een extra leerkracht in. Deze leerkrachten worden bijv. ingezet voor extra instructie in kleine groepjes of ze nemen de groep over, zodat de vaste leerkracht de extra instructie kan geven. Waarom? De instructie is ontzettend belangrijk en kan het best worden gegeven door een (vaste) leerkracht.
  • Twee extra onderwijsassistentes: zij worden o.a. ingezet voor 1 op 1 begeleiding en voor het begeleiden van kleine groepjes.
  • Extra aanschaf van allerlei materialen: o.a. extra Chromebooks voor de groepen 3 t/m 5.
  • Extra monitoring: onze gedragsdeskundige wordt 4 uur per week ingezet voor het coachen van leerlingen, het observeren van leerlingen en het monitoren van het welbevinden van onze leerlingen. Zeker na de coronaperiodes iets om goed in de gaten te houden en - waar nodig- bij te sturen.
  • Pauze-activiteiten: tijdens een aantal pauzes per week wordt het Sportbedrijf Drachten ingezet en bieden zij allerlei activiteiten aan op het plein. Met de extra inzet van het Sportbedrijf zorgen we ervoor dat het samen spelen en samen sporten/bewegen extra aandacht krijgt. Voor de beweging, het welbevinden en voor de groepsbinding van de leerlingen vinden we dit belangrijk.
  • Doorontwikkeling team: teamleden volgen cursussen en opleidingen om met de opgedane kennis het onderwijs bij ons op school verder te verbeteren.

Het laatste nieuws van onze school

Twee jubilarissen OBS De Bolder!

Jun, 2021 Vieringen

Juf Baukje Beetstra én juf Esther Cordes vieren deze maand hun 25-jarig jubileum op OBS De Bolder. Juf Baukje gaf eerst les in de kleutergroepen en later in groep 5 en 6. Juf Esther heeft ook verschillende groepen gedraaid en is de laatste jaren intern begeleider bij ons op school.

Beide collega’s staan bekend om hun humor, collegialiteit en oog voor de kinderen. Verder zijn ze altijd in voor een optreden tijdens één van onze vieringen. Tot slot zijn ze al die jaren honkvast en naar ieders tevredenheid werkzaam bij ons op school. Baukje en Esther, van harte!


Het laatste nieuws van onze school

Scoor een Boek!

16 april 2021 Groep 6

Scoor een Boek! Is een jaarlijks terugkerend leesproject voor kinderen en ouders, dat lezen en sport aan elkaar verbindt. Scoor een boek! kent een schooleditie voor kinderen van groep 6. Op De Bolder vinden we sporten én lezen erg belangrijk en daarom draaiden we mee met dit project. Het project Score een boek! werd deze week door groep 6 afgesloten i.s.m. de bibliotheek en het Sportbedrijf Drachten.


Het laatste nieuws van onze school

Live verbinding met stembureau 'De Waring'

17 maart, 2021 Groepen 4

Op woensdag 17 maart heeft meester Peter onder schooltijd gestemd in de gymzaal naast De Bolder. In de groepen is er aandacht geweest voor de Tweede Kamer Verkiezingen, maar wat is nou leuker dan de leerlingen te laten zien hoe het stemmen er in het echt aan toe gaat? Meester Peter kwam op het idee om via een live verbinding zijn stem uit te brengen in het stembureau van De Waring. De groepen 4 van De Bolder konden hem live op de voet volgen. Met de camerabeelden werd het "stemproces" stap voor stap uitgelegd. De voorzitter en de medewerkers van het stembureau legden uit wat hun functie was en spraken de leerlingen toe. Al met al een hele bijzondere en leerzame online-ervaring voor de leerlingen!