We vinden het belangrijk dat kinderen gevarieerde kennis opdoen, want daarvoor zijn we tenslotte een school. Naast de basisvakken bieden we vakken aan als Engels, Fries, geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. We hebben ervoor gekozen de zaakvakken apart aan te bieden, zodat we in staat zijn de kinderen meer kennis mee te geven. Eerst is er kennis nodig, vervolgens kan deze toegepast worden. Met de opgedane kennis wordt uw kind goed voorbereid op de toekomst.
Uit onderzoek blijkt dat veel oefenen en herhalen van de lesstof, het zogenaamde automatiseren, een grote rol speelt bij leren. Daarom bieden we kinderen op school veel gelegenheid om met de leerstof te oefenen en geven we vanaf groep 3 regelmatig schoolwerk mee naar huis. Dit biedt ouders/verzorgers de mogelijkheid betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun kind. Wij zien ouders/verzorgers als belangrijke partners, we hebben als gezamenlijk doel de kinderen een fijne schooltijd te bezorgen en hen te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.
Ze krijgen vanaf de middenbouw dag- en weektaken en we voeren kindgesprekken met hen, zodat ze zelfverantwoordelijk leren te zijn over hun eigen leerproces. Hierdoor ontwikkelen we "eigenaarschap" bij de kinderen.
Tot slot hebben we hoge verwachtingen van onze leerlingen. Wetenschapper Robert Rosenthal en schoolleider Lenore Jacobson deden onderzoek naar de invloed van verwachtingen op de ontwikkeling van leerlingen. Ze toonden aan dat het hebben van hoge verwachtingen ervoor zorgt dat leerlingen zich sneller ontwikkelen en meer leren (Rosenthal, 1968). Het hebben van hoge verwachtingen draagt eraan bij dat leerlingen méér en beter leren. Het is goed voor hun ontwikkeling als we van alle leerlingen in principe dezelfde hoge basisverwachtingen hebben.
We willen ons als team blijven ontwikkelen. Onze inspiratiebron is het gedachtegoed van Peter Senge, die het concept van de lerende organisatie heeft geïntroduceerd.
De vijf basis disciplines voor de lerende organisatie zijn:
We handelen vanuit de volgende kernwaarden:
De leerkracht heeft ontzettend veel invloed op de leerprestaties van leerlingen, dit laat onderzoek ook zien. Een goede leraar doet er toe! De leerkracht:
Specialisten
Onze school onderscheidt zich met verschillende specialisten op het gebied van taal, gedrag van kinderen, het jonge kind en de leerlingbegeleiding. Als kinderen een specifieke onderwijsbehoefte hebben onderzoeken wij of we passend onderwijs kunnen aanbieden. Dit doen we in overleg met de ouders/verzorgers en eventuele betrokken specialisten.
TOS
We werken nauw samen met Kentalis om kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of communicatiemoeilijkheden optimaal te begeleiden op onze school. Uiteindelijk profiteren al onze kinderen van de expertise van het team en een verrijkt taalaanbod!
We rusten de kinderen goed toe voor de 21e -eeuwse vaardigheden door te investeren in vaardigheden zoals samenwerken en communiceren. De kinderen werken samen met kinderen in hun eigen groep en tijdens bijvoorbeeld themaweken zoals de Kinderboekenweek, ook met kinderen van andere groepen.
De komende jaren willen we meer thema’s groepsoverstijgend aanbieden. Ook besteden we aandacht aan digitale geletterdheid en mediawijsheid. In de bovenbouw worden Chromebooks gebruikt om de lesstof te verwerken.
We vinden het belangrijk dat kinderen – naast de basisvakken - ook hun creatieve en sportieve talenten op onze school kunnen ontdekken en ontwikkelen. Jaarlijks organiseren we daarom sportieve en culturele activiteiten en verzorgen vakleerkrachten onze muziek- en gymnastieklessen. De structuur in deze lessen is op deze wijze goed geborgd.
Verder werken we samen met onder andere Sportbedrijf Drachten en schouwburg De Lawei.