Water, natuur, wetenschap en techniek

Geplaatst op 9 juli 2016

Maandag 4 tot en met vrijdag 8 juli 2016 stond helemaal in het teken van water, natuur, wetenschap en techniek. Dit prachtige waterproject was gekoppeld aan De Dutch Solar Challenge. De Solarboten kwamen dinsdag 5 juli 2016 aan in de Drachtstervaart en vertrokken weer op donderdag 7 juli. Dit is best wel uniek.

In alle groepen zijn we bezig geweest met dit leerzame waterproject:

• De kleuters kregen een gastles van waterbedrijf Vitens. Leerlingen van groep 4B hebben een aantal kleuters les gegeven in zinken en drijven. Dat was een interessante samenwerking.
  • De groepen 1 t/m 3 gingen een houten bootje maken en versieren.
  • De groepen 4 t/m 8 gingen van kosteloze materialen e.d. ook een eigen bootje maken.

Deze creaties werden natuurlijk vrijdag 8 juli 2016 te water gelaten! Er zaten hele mooie boten tussen. Zeilboten, Solarboten, stoomboten, catamarans, platbodems etc.. In sommige boten zaten zelfs technische vaardigheden verwerkt.

• De leerlingen van groep 4A en 4B gingen waterdiertjes vangen bij de vijver. We hadden schepnetten, loepjes, zoekbladen e.d. geleend van De Naturij Smallingerland (NME: Natuur
  • en Milieu Educatie Centrum).  De leerlingen vingen kleine visjes, watersalamanders, waterschorpioenen, waterspinnetjes en nog veel meer. Ook hadden de leerlingen van groep 4A en 4B een wetenschappelijke gastles van Nienke Dongstra. Ze leerde de leerlingen verschillende (scheikundige)  waterproefjes. Dit was ontzettend leerzaam en leuk.
  • De leerlingen van de groepen 5 en 6 gingen op een natuurlijke manier water zuiveren.  Ze gingen het gele water van de Dokkumer Ee en de Drachtstervaart zuiveren. De natuurlijke filters maakten ze van watten/stof, zand en fijne en grove kiezels. Ook gingen ze de pH waarde ( potentia Hydrogenii) meten om de zuurgraad van het water te bepalen.
  • De leerlingen van de groepen 7 en 8 kregen les van Wetsus en deden allerlei verschillende wetenschappelijke en scheikundige waterproefjes. Ook hadden ze een excursie. Ze waren te gast bij de waterzuiveringsinstallatie en het drinkwaterproductiebedrijf Vitens in Noardburgum.

Dit mooie project vond de Drachtster Courant ook het vermelden waard, klik hier. In ons fotoalbum vind je een uitgebreide impressie van alle bezigheden.