Het is herfst bij de kleuterbouw!

Geplaatst op 10 november 2019

Als je de gang doorloopt bij de kleuterbouw dan verraadt de gezellige versiering het thema waar op dit moment over gewerkt wordt: herfst!

Ze doen allerlei spelletjes met herfstwoorden zoals: kastanjes, eikels, beukennootjes, verkleuren (van de blaadjes), seizoenen, dwarrelen, harken, weven, winterslaap, verzamelen en met bijpassende woorden die de kinderen zelf meebrengen (en de leerkrachten niet vooraf hebben bedacht).

Zo tellen ze voorwerpen en ordenen ze op meer-minder-evenveel. Ook worden er groepjes gemaakt van 3,4 en 5 kastanjes, eikels en andere herfstmaterialen en worden hoeveelheden ‘eerlijk verdeeld’ (evenveel). Ze oefenen met het (af)maken van reeksen (rood-blauw-groen-rood-blauw-groen-rood-enz.).

In alle kleutergroepen worden a.o. de verhalen van ‘Kikker en de wind’ en ‘De spin die het te druk had’ uitgewerkt.

Voor een goed verhaalbegrip spelen ze het verhaal na, zoeken ze plaatjes en zinnen uit het verhaal bij elkaar, leggen ze het verhaal in de goede volgorde en vertellen ze het daarna in eigen woorden na.

Ze klappen de woorden in lettergrepen (zoals je het hoort) zoals: ’ka-stan-je’, ‘den-nen-a-ppel’, eek-hoorn en rijmen met de herfstwoorden.

De letters ‘r’ van regen, de ‘t’ van tak en ‘ l’ van lampion staan deze weken centraal.

Kinderen die extra taalaanbod nodig hebben oefenen in een klein groepje de woorden van het thema en lezen en bespreken de prentenboeken nog een keertje extra met de juffen Joy of Myrna van Kentalis.